Quantcast

Ζυμώσεις για κυβέρνηση συνεργασίας

Έντονες ζυμώσεις στο παρασκήνιο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δεδομένη πλέον κατάρρευση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Σε θέση μάχης οι «δελφίνοι». Μονόδρομος οι εκλογές. Όλο το παρασκήνιο.
Έντονες ζυμώσεις στο παρασκήνιο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δεδομένη πλέον κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην κυβέρνηση που προφανώς θα είναι μεταβατική με πρωθυπουργό πιθανότατα τεχνοκράτη θα συμμετάσχουν τουλάχιστον δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ -το οποίο οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε διάσπαση, μικρή ή μεγαλύτερη- και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η κυβέρνηση αυτή να είναι μεταβατική έως ότου ολοκληρωθεί η υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, οπότε η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στις εκλογές. Και αυτό, παρότι υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που εκτιμούν πως μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και προοπτική.

Πολιτικά νεκρή η κυβέρνηση

Ανοιχτή κρίση ξέσπασε πλέον στην κυβέρνηση, καθώς μετά την ευθεία αμφισβήτηση Βενιζέλου στον Παπανδρέου, ο ένας μετά τον άλλον οι δελφίνοι, αλλά και τα κορυφαία στελέχη λαμβάνουν θέση στο παιχνίδι της διαδοχής και της επόμενης μέρας, την ίδια στιγμή που αναμένεται η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο. Ήδη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζητά κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, ενώ ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης σύγκληση της ΚΟ προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται τοποθέτηση των μελών της «κίνησης των τριών» (Α. Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης) ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να φτάσουν στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή ή επιστολές ανεξαρτητοποίησης και άλλων βουλευτών.

Οι εκλογές φαντάζουν πλέον μονόδρομος, παρά τις εκτιμήσεις ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενωτική μεταβατική κυβέρνηση ενός μικρού χρονικού διαστήματος προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή και να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων. Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη συζητήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση ,πλην όμως οι εκλογές δείχνουν πλέον αναπόφευκτες καθώς ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι απορρίπτει τη συγκυβέρνηση, τουλάχιστον με την σημερινή σύνθεση της Βουλής.

Δύο… ΠΑΣΟΚ;

Το ερώτημα είναι πλέον αν το κυβερνών κόμμα θα αποφύγει τη διάσπαση, κάτι που δεν φαντάζει το πιθανότερο σενάριο. Η κυβέρνηση είναι πλέον σίγουρο ότι δεν θα φτάσει στην ψήφο εμπιστοσύνης της Παρασκευής ,καθώς είναι πολιτικά νεκρή ,όπως και το δημοψήφισμα.

Ρήξη Βενιζέλου με Παπανδρέου

Ευθεία ρήξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σημειώθηκε το πρωί και οδήγησε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση πιθανότατα να μην φτάνει στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης της Παρασκευής.

Με δήλωσή του αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάννες ο κ. Ε. Βενιζέλος, στις 4.45 το πρωί δηλώνει αντίθετος με το δημοψήφισμα «Ευρώ ή δραχμή» που ουσιαστικά ζήτησαν Μέρκελ και Σαρκοζί το βράδυ χθες και δέχτηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας μέσα από συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του αμφισβητεί ευθέως τον πρωθυπουργό και προαναγγέλλει ουσιαστικά κινήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Βενιζέλο κινήθηκε το βράδυ χθες και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που είχε επισκεφτεί προχτές στο νοσοκομείο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, μιλώντας στη Βουλή. Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε την Ε.Ε. κύρια στρατηγική μας επιλογή «Θεμελιώδη αρχή αποτελεί για εμένα ότι ευρωζώνη, ευρώ είναι στρατηγικός στόχος όχι αντικείμενο πολιτικού παιγνίου προοπτική για την οποία ο ελληνικός λαός επί μισό αιώνα κόπιασε. Και οφείλουμε όλοι για τον Έλληνα που καταβάλει τον οβολό του στην εφορία, έχουμε ιερή υποχρέωση να κάνουμε καθαρό ότι προσπάθεια μισού αιώνα δεν έχει δικαίωμα κανένας να τη σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος που εξέφρασε την αντίθεσή του στο δημοψήφισμα και στο υπουργικό συμβούλιο, όπως και τέσσερις άλλοι ακόμα υπουργοί.

Η 6η δόση και η αντίθεση Ραγκούση-Λοβέρδου

Όπως αποκάλυψε το απόγευμα χθες το real.gr στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσαν θέμα για την εκταμίευση της 6ης δόσης πριν το δημοψήφισμα. Ουσιαστικά ο κ. Ραγκούσης άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, με κανένα ερώτημα, αν δεν εκταμιευτεί η 6η δόση. Σε ερώτηση μάλιστα των δυο υπουργών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως πρώτα θα εκταμιευτεί η 6η δόση και αμέσως μετά θα γίνει το δημοψήφισμα, κάτι που ανατράπηκε από την απόφαση Μέρκελ και Σαρκοζί. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και ο κ. Λοβέρδος εξακολουθούν να εμμένουν στην άποψη τους.

Το γάντι στον Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει πλέον με ανατροπή εντός της ημέρας από τους υπουργούς του, με την κυβέρνηση πιθανότατα να μην φτάνει έως την ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, στην κατεύθυνση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου (η αντίδραση του οποίου αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα πιθανότατα με σύγκληση συλλογικού οργάνου) ή σε ανατροπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά την αυριανή ψηφοφορία. Όπως άλλωστε δείχνουν οι εξελίξεις το δημοψήφισμα θα πρέπει ήδη να θεωρείται νεκρό, ενώ διεργασίες υπάρχουν μεταξύ υπουργών και στελεχών άλλων κομμάτων.

Ολόκληρη η δήλωση Βενιζέλου:

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.

Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.

Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλώ να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Δήλωση Παναγιωτακόπουλου: Λύση είναι οι εκλογές

«Μετά τις χθεσινές εξελίξεις το “Δημοψήφισμα” με τη μορφή που θέλουν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι δεν έχει κανένα νόημα.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν σε όλη τη μεταπολίτευση.
Δεν μπορώ να καταλάβω τον εθνικό διασυρμό που υφιστάμεθα από τις αλλεπάλληλες και άστοχες ενέργειες του κ. Πρωθυπουργού.

Όσοι οδήγησαν τον κ. Πρωθυπουργό σε λανθασμένες αποφάσεις, που ανοίγουν το δρόμο σε έναν πρωτοφανή εθνικό διασυρμό, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν σχεδιάζονται στο πόδι, υπό την πίεση των εσωτερικών εξελίξεων.

Οι Έλληνες δεν παίζουν την εθνική τους υπερηφάνεια στο διεθνές χρηματιστήριο.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως και γιατί καταλήξαμε να κάνουμε “Δημοψήφισμα” για αυτονόητα.
Η Ελλάδα ήταν και οφείλει να μείνει στην Ευρώπη και στην ζώνη του ευρώ.

Καλώ λοιπόν τον κ. Πρωθυπουργό να ανακαλέσει το «Δημοψήφισμα» γιατί η χώρα δεν έχει ανάγκη άλλο από εθνικές τραγωδίες.

Και τον καλώ ακόμη για ένα πρόσθετο λόγο για μην υπάρξουν αντιδημοκρατικές λύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ.

Αν ο Πρωθυπουργός θέλει νομιμοποίηση, αν η κυβέρνηση είναι κουρασμένη, αν οι βουλευτές είναι κουρασμένοι και ανήμποροι να σηκώσουν το βάρος τότε ο δρόμος είναι ένας, εκλογές».