Quantcast

Εξυπνο αυτοκίνητο αποφασίζει πότε είναι αφηρημένος ο οδηγός

Ένα νέο αυτοκίνητο που θα αναγνωρίζει πότε είναι κουρασμένος ή αφηρημένος ο οδηγός του κατασκεύασε αυστραλιανή εταιρεία.
Ένα νέο αυτοκίνητο που θα αναγνωρίζει πότε είναι κουρασμένος ή αφηρημένος ο οδηγός του κατασκεύασε αυστραλιανή εταιρεία σε συνεργασία με ένα ερευνητικό κέντρο. Η Βασιλική Ένωση Αυτοκινήτου (RAC) σε συνεργασία με μία ερευνητική εταιρεία παρουσίασαν μία συσκευή με ακουστικά που επικοινωνεί απευθείας με τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, αν ο οδηγός αφαιρείται--λόγω κόπωσης, για παράδειγμα--το αυτοκίνητο θα επιβραδύνει με ασφάλεια ειδοποιώντας τον οδηγό με αυτό τον τρόπο να προσέχει.

Το λογισμικό του οχήματος θεωρείται καινοτομία και σύμφωνα με ειδικό σε θέματα οδικής ασφάλειας, η συσκευή αυτή είναι "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" στη μάχη κατά της διάσπασης της προσοχής στην οδήγηση στην οποία οφείλεται το 46% των μοιραίων τροχαίων στη χώρα.

Η συσκευή με τα ακουστικά ονομάζεται Emotiv EEG και διαθέτει 14 αισθητήρες οι οποίοι εντοπίζουν την δραστηριότητα σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου. Το σύστημα, το οποίο τοποθετήθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο Hyundai i40, επεξεργάζεται επίσης τις πληροφορίες από ένα γυροσκόπιο, ένα GPS και από συσκευές επιτάχυνσης προκειμένου να μετρήσει άλλες μεταβλητές, όπως η κίνηση του κεφαλιού. Ανάλογες συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη από ασθενείς που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς και σε εφαρμογές σε κομπιούτερ γκέιμς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ