Quantcast

Φ. Μακριδάκη: «Αγκάθι» τα ανείσπρακτα ενοίκια

Λίγες ημέρες έμειναν για να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Οσοι διαθέτουν ακίνητα που είναι μισθωμένα πρέπει να τα δηλώσουν και να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ο μισθωτής δεν είναι συνεπής στην πληρωμή των μισθωμάτων. Η φορολογική διοίκηση επιβάλλει φόρο παρόλο που δεν έχει γίνει η είσπραξη των χρημάτων από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Υπάρχει τρόπος, βέβαια, αν ένας ιδιοκτήτης δεν λαμβάνει ενοίκια, να μην πληρώσει φόρο.

Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν κατατεθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ιδιοκτήτες μπορεί να φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν δηλωθεί η λήξη μιας μίσθωσης, αυτή θεωρείται ενεργή, με ισχυρό και βέβαιο το ενδεχόμενο η εφορία να τους φορολογήσει επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Ετσι, λοιπόν, στην πρώτη περίπτωση, για ένα ακίνητο που είναι κενό και γι’ αυτό το ακίνητο ο φορολογούμενος πολίτης δηλώσει στο έντυπο Ε2 αυτή την επιλογή, δηλαδή ότι είναι κενό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων των λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, όπως, για παράδειγμα, η προσκόμιση λογαριασμών ύδρευσης, κοινοχρήστων κ.λπ., από τα οποία να μπορεί να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν κενό για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα ανείσπρακτα μισθώματα δεν μπορούν να εκχωρηθούν πλέον στο Δημόσιο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Η διάταξη αυτή έχει καταργηθεί. Μπορούν όμως να δηλωθούν ως ανείσπρακτα και να μη φορολογηθούν, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της.

Στην περίπτωση που έχει ασκηθεί αγωγή στην οποία αναγράφεται ότι διεκδικούνται μισθώματα μέχρι την εκδίκαση αυτής, η αγωγή γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό, εφόσον συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση που θα αναγράφεται το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται τα μισθώματα. Ειδικά, για την περίπτωση που ο μισθωτής-υπομισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή-υπεκμισθωτή.

Προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου μέχρι την εκτέλεση αυτής, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης, που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΥΟ, όπου ελέγχονται και καταχωρίζονται πριν από την υποβολή της δήλωσης.