Quantcast

Ιωάννης Μασούτης: Οι προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συνυφασμένες με τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας και η θωράκιση και η ενδυνάμωσή τους κρίνεται απαραίτητη. 

Τα Επιμελητήρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην ανάπτυξη της οικονομίας, με δράσεις και προγράμματα, γόνιμες διεκδικήσεις και προτάσεις βασισμένες σε έλλογα επιχειρήματα. Η ελληνική επιχειρηματικότητα κερδίζει σταθερά έδαφος με ανοιχτές προοπτικές, οι οποίες ερείδονται στην επανεκκίνηση και στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να προχωρήσει και στον δικό της μετασχηματισμό - ένα εγχείρημα μείζονος σημασίας και αναγκαίο.

Στο κατώφλι της κρίσιμης -για το μέλλον της Ευρώπης- εκλογικής διαδικασίας και με ορατές τις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων, ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον την «επόμενη ημέρα» και προετοιμάζει τις παρεμβάσεις του. Τι μπορεί να περιμένει από τα πολιτικά κόμματα; Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων που θα διαμορφωθούν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν δύο στους τρεις εργαζομένους και δημιουργούν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε., διαμορφώνουν τη βάση ώστε να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ πολιτικής και οικονομίας. Στον διάλογο πρέπει να τεθούν άμεσα σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η δέσμευση για σταθερό φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, καθώς και κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ακόμα, σε υψηλή προτεραιότητα πρέπει να τεθούν η στήριξη στη μικρομεσαία επιχείρηση, η εκπόνηση προγραμμάτων ένταξης νέων τεχνολογιών στο επιχειρείν, η μέριμνα για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού, με ουσιαστικές ποινές σε εναρμονισμένες πρακτικές. Οι επιχειρήσεις αναμένουν το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και επιχειρήσεων, καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. και την αυστηροποίηση των ελέγχων για τη κατάληξη και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις. Ακόμα, ο επιμελητηριακός κόσμος πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν, ώστε να αναπτυχθούν ποιοτικά με κίνητρα και πολιτικές για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, για προσλήψεις ατόμων με αναπηρία, για δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό επιχειρείν αναμένει από τη νέα ομάδα των ευρωβουλευτών να χαράξει στρατηγικές προς όφελος της επιχειρηματικότητας και να προασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας. Οι επιχειρήσεις μας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη γεωγραφική περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιούνται, αποτελούν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και της εξέλιξης της κοινωνίας.