Quantcast

Άρση Βαρών: Από την Dream Team στο δράμα του Ιακωβίδη

Τα δάκρυα του Έλληνα πρωταθλητή στοιχειώνουν το άθλημα με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια της χώρας – Η συγγνώμη του Π. Δήμα και η παρέμβαση Αυγενάκη.

«Δεν κλαίω από στεναχώρια, επειδή φαινομενικά δεν πήγα καλά. Κλαίω γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζει να αποδίδω σε αυτή τη σημαία που φοράω. Συγγνώμη αν για κάποιους το βάζω στα πόδια, αλλά έχω κουραστεί πάρα πολύ και δεν αντέχω άλλο αυτήν την κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά γνωρίζοντας την κατάσταση σου. Και εγώ δεν το αντέχω. Θέλω να ηρεμήσω και γυρίσω στους δικούς μου, να τους αγκαλιάσω και να τους ευχαριστήσω». Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια ο Θόδωρος Ιακωβίδης βάζει τέλος στην αθλητική καριέρα του, έχοντας μόλις ολοκληρώσει την προσπάθεια του στο ζετέ, και αποκαλύπτει το τι συμβαίνει στο άθλημα που κάποτε έκανε υπερήφανη όλη τη χώρα: Την Άρση Βαρών. 

Μετά την υπόθεση ντόπινγκ του 2008 αλλά και την οικονομική κρίση της επόμενης δεκαετία, η Άρση Βαρών άρχισε να φθίνει. Όπως θα παραδεχθεί και ο Πύρρος Δήμας «εμείς είχαμε λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης», κάτι που δεν συμβαίνει με τα σημερινά παιδιά του αθλήματος: Από δυο εκατομμύρια το χρόνο, στην ομοσπονδία της Άρσης Βαρών πηγαίνουν 260-280.000 ευρώ το χρόνο. 

Η συγγνώμη του Πύρρου και η παρέμβαση Αυγενάκη

Το δράμα του Ολυμπιονίκη ευαισθητοποίησε τους πάντες, με πρώτον το σημείο αναφοράς του αθλήματος, τον Πύρρο Δήμα. Μηνύματα συμπαράστασης του έστειλαν δυο παιδιά που επίσης τιμούν το εθνόσημο, ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Γιάννης Αντετοκουνμπο. 

Για την περίπτωση Ιακωβίδη αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον ελληνικό αθλητισμό μίλησε ο υπουργός Λ. Αυγενάκης.