Quantcast

Champions League: Ο ...τελευταίος χορός

Αντίστροφη μέτρηση για το «grand finale» του UEFA Champions League (UCL) με τη σημερινή του μορφή, ένα σύστημα που ισχύει από την αξέχαστη σεζόν 1992/93, όταν η Μαρσέιγ ολοκλήρωσε νικήτρια την εναρκτήρια παράσταση. 

Από τη σεζόν 2024/25, όλες οι διοργανώσεις της UEFA πρόκειται να υιοθετήσουν μια νέα μορφή, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της διοργάνωσης. 

Αυτό καθιστά, όπως αναφέρει σε ανάλυση της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα «Football Benchmark», την τρέχουσα σεζόν του UCL πραγματικά εξαιρετική, εμποτίζοντας κάθε αγώνα και στιγμή με ένα επιπλέον επίπεδο σημασίας, κάνοντας τον θρίαμβο σε αυτό ακόμη πιο αξιοσημείωτο.

Η επιστροφή των... απόντων

Τριάντα δύο ομάδες ξεκινούν απόψε (19/9) σε αυτή τη τελευταία διαδρομή του Champions League με αυτή τη μορφή, συμπεριλαμβανομένων των πιο επιτυχημένων ομάδων στη σειρά και των συλλόγων που απουσιάσαν από το UCL για καιρό. 

Για παράδειγμα, η Αντβέρπ -ομάδα που απέκλεισε την ΑΕΚ στα Play-offs-έπαιξε τελευταία φορά στον προκάτοχό της διοργάνωσης το Κύπελλο Περωταθλητριών, τη σεζόν 1957/58 και δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στους ομίλους του Champions League. Ομοίως, έχει περάσει καιρός από τότε που η Νιούκαστλ και η Λανς έπαιξαν στο UCL, ακριβώς πριν από 21 χρόνια τη σεζόν 2002/23. 

Η Άρσεναλ, η περσινή δευτεραθλήτρια της Premier League επιστρέφει μετά από έξι σεζόν απουσίας. Συνολικά, 19 από τους 32 περσινούς συμμετέχοντες στη φάση των ομίλων είναι και πάλι παρόντες.

Οι 14 τίτλοι της Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κερδίσει τον τίτλο συνολικά 14 φορές από το 1955, καθιστώντας την τον σύλλογο με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της διοργάνωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να φτάσει τους πρωταθλητές ρεκόρ. Μιλώντας στον Τύπο μετά τη νίκη της Σίτι στο UCL εναντίον της Ίντερ, ο Γκουαρντιόλα προειδοποίησε τους Μαδριλένους:

«Είμαστε μόλις 13 τίτλοι Champions League μακριά... οπότε πρόσεχε Ρεάλ Μαδρίτης γιατί είμαστε καθ' οδόν. Οπότε αν γλιστρήσεις λίγο, θα σε πιάσουμε», δήλωσε με ένα πλατύ χαμόγελο.

Στη φετινή σεζόν του UCL, θα συμμετάσχουν οι πέντε κορυφαίοι σύλλογοι με τους περισσότερους τίτλους Champions League (ή Κύπελλο Πρωταθλητριών): Ρεάλ Μαδρίτης (14), Μίλαν (7), Λίβερπουλ (6), Μπάγερν Μονάχου (6) , και Μπαρτσελόνα (5).

Οι πιθανότητες πρόκρισης και το 33% της Σίτι για την τελική νίκη

Με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να προκριθούν από τους ομίλους τους, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ακολουθούν από κοντά από την Μπάγερν Μονάχου και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μαζί με την Άρσεναλ, τη Λειψία και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι πιο έντονες μάχες για την πρόκριση αναμένονται στον 6ο όμιλο (Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Ντόρτμουντ, Νιούκαστλ): και οι τέσσερις σύλλογοι έχουν τουλάχιστον 40% πιθανότητες να προχωρήσουν στους γύρους νοκ-άουτ.

Η νυν πρωταθλήτρια, Μάντσεστερ Σίτι, θεωρείται ευρέως ως το φαβορί για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλό της, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί στενά στον  8ο όμιλο και την Άρσεναλ να είναι έτοιμη για επιτυχία στον 2ο όμιλο.

Όσον αφορά την τελική νίκη, τα πρακτορεία στοιχημάτων δεν μπορούν να δουν πέρα από τη Μάντσεστερ Σίτι, αν και η Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι επίσης τρομεροί διεκδικητές στην κούρσα για τον τίτλο. Ωστόσο, η πιθανότητα 33% της Σίτι να κερδίσει είναι εξαιρετικά υψηλή. Μία τέτοια ξεκάθαρη κυριαρχία σπάνια παρατηρείται στις προβλέψεις πριν από μια σεζόν UCL.

Επτά σύλλογοι με αξία άνω του δισεκατομμυρίου 

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει συνολική αξία 1.377,6 εκατομμυρίων ευρώ, την υψηλότερη μεταξύ των 32 διεκδικητών. Εκτός από αυτή υπάρχουν επτά σύλλογοι με αξία ομάδας πάνω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ: Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την αγγλική Premier League, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα από τη LaLiga, Παρί Σεν Ζερμέν από τη Ligue 1 και Μπάγερν Μονάχου από τη γερμανική Bundesliga.

 Ο μοναχικός όμιλος όπου θα συγκρουστούν δύο σύλλογοι από τον «σύλλογο των δισεκατομμυρίων δολαρίων» είναι ο 1ος όμιλος, με έναν επαναληπτικό αγώνα του τελικού του UCL του 1998/99, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν Μονάχου πρόκειται να αναμετρηθούν ξανά μεταξύ τους.

Ο 6ο όμιλος είναι ένας από τους πιο ισορροπημένους σε ό,τι αφορά τις αξίες της ομάδας, καθώς η Μίλαν (619,3 εκατ. ευρώ), η Μπορούσια Ντόρτμουντ (612,7 εκατ. ευρώ) και η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ (608,8 εκατ. ευρώ) έχουν όλες παρόμοιες αποτιμήσεις.

Στη φάση των ομίλων, οι ομάδες με τις χαμηλότερες αξίες της ομάδας, Ερυθρός Αστέρας (75,4 εκατ. ευρώ) και Γιουνγκ Μπόις (73,5 εκατ. ευρώ), θα αναμετρηθούν στον 7ο όμιλο. Αυτό θέτει τη βάση για έναν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Η ζωή μετά τον Ρονάλντο, τον Μέσι και τον Μπενζεμά

Το φετινό Champions League υπόσχεται να είναι ένα πραγματικά σημαντικό γεγονός, σηματοδοτώντας όχι μόνο την τελευταία διαδρομή με την τρέχουσα μορφή του, αλλά και μια απομάκρυνση από τη γνωστή παρουσία θρύλων του ποδοσφαίρου όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Καρίμ Μπενζεμά. Αυτοί οι σούπερ σταρ, έχουν χαράξει τα ονόματά τους στα χρονικά του αθλήματος και υπήρξαν οι ισχυροί σκόρερ στην ιστορία αυτής της διάσημης διοργάνωσης.

Μεταξύ των σημερινών 10 κορυφαίων σκόρερ στο UEFA Champions League, μόνο δύο θα κοσμήσουν το γήπεδο αυτή τη σεζόν, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Τόμας Μίλερ.

Ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Έρλινγκ Χάαλαντ αναδεικνύονται σε ισχυρούς διεκδικητές για να αμφισβητήσουν το ρεκόρ γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Champions League. Ο Γάλλος σούπερ σταρ έχει ήδη 40 γκολ σε 61 αγώνες, ενώ ο Χάαλαντ - ο κορυφαίος σκόρερ του UCL πέρυσι - μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εντυπωσιακά 35 γκολ σε μόλις 30 εμφανίσεις.

Τα...μάτια στο χρηματικό έπαθλο

Η UEFA αποκάλυψε μια κομβική πτυχή του Champions League, περιγράφοντας τη μέθοδο με την οποία θα διανεμηθούν τα έσοδα μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη σεζόν.

Από τα έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κατανομή για συλλόγους στη φάση των ομίλων του Champions League διακρίνεται σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες:

- Το 25% θα διατεθεί σε τέλη εκκίνησης (500,5 εκατ. ευρώ).

- Το 30% θα διατεθεί σε πάγια ποσά που σχετίζονται με την απόδοση (600,6 εκατ. ευρώ).

- Το 30% θα διατεθεί σε ποσά με βάση τους συντελεστές (600,6 εκατ. ευρώ) και

- Το 15% θα διατεθεί σε μεταβλητά ποσά (market pool) (300,3 εκατ. ευρώ).

Η UEFA επιβεβαίωσε ότι οι σύλλογοι θα λαμβάνουν 2,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε νίκη και 930.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία. Τυχόν μη διανεμημένα ποσά από την κατηγορία που σχετίζεται με τις επιδόσεις θα διανεμηθούν μεταξύ όλων των συλλόγων στη φάση των ομίλων ανάλογα με τον αριθμό των νικών τους.

Για τις 16 ομάδες που προκρίνονται στα νοκ άουτ, προκύπτουν πρόσθετες ευκαιρίες εσόδων:

- Πρόκριση στους 16: 9,6 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.

- Πρόκριση στα προημιτελικά: 10,6 εκατομμύρια ευρώ ανά σύλλογο.

- Πρόκριση στα ημιτελικά: 12,5 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.

- Πρόκριση στον τελικό: 15,5 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.

- Κατάκτηση του UCL: 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέλλον του Champions League είναι συναρπαστικό

Από την επόμενη σεζόν, η μορφή του Champions League θα παρουσιάσει 36 συλλόγους να αγωνίζονται σε έναν ενιαίο πρωτάθλημα, κάτι που αποκλίνει από την τρέχουσα δομή των 32 ομάδων χωρισμένες σε ομίλους. 

Θα συνεχιστεί να γίνεται η κλήρωση στην αρχή της σεζόν, αλλά αποκλειστικά για να καθοριστούν τα παιχνίδια για τη φάση του πρωταθλήματος. Κάθε σύλλογος θα παίξει οκτώ παιχνίδια - τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός. 

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα Pot με βάση την κατάταξη. Το Pot 1 θα περιλαμβάνει τους ισχύοντες πρωταθλητές UCL και τους οκτώ κορυφαίους συλλόγους κατά συντελεστή. Σε αντίθεση με πριν, οι πρωταθλητές των κορυφαίων εγχώριων πρωταθλημάτων και οι κάτοχοι του τίτλου του UEFA Europa League δεν θα μπουν αυτόματα στο Pot 1. Η κλήρωση θα συνδυάσει κάθε σύλλογο με δύο ομάδες από διαφορετικά pots για αγώνες.

Μετά τη φάση του πρωταθλήματος, οι οκτώ κορυφαίοι σύλλογοι θα προκριθούν απευθείας στη φάση των «16». Οι σύλλογοι που κατατάσσονται από την 9η έως την 24η θέση θα μπουν σε Play-offs για τις υπόλοιπες οκτώ θέσεις στη φάση των «16», ενώ όσοι βρίσκονται στις θέσεις 25 έως 36 θα αποχωρήσουν από τη διοργάνωση.

Οι τέσσερις επιπλέον θέσεις (36 από 32 ομάδες) θα προκύψουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Μία επιλέον θέση θα δοθεί στην 5η χώρα της κατάταξης της UEFA, μια επιπλέον δεύτερη θέση θα δοθεί, επεκτείνοντας τον αριθμό των ομάδων που προκρίθηκαν στα Play-offs «Champions path» από τέσσερις σε πέντε. 

Τέλος, οι δύο τελευταίες θέσεις θα κατανεμηθούν στις δύο ομοσπονδίες των οποίων οι σύλλογοι-μέλη είχαν την καλύτερη συλλογική απόδοση την προηγούμενη σεζόν των διοργανώσεων συλλόγων της UEFA (με βάση την κατάταξη των συλλόγων των ομοσπονδιών για τη σεζόν).

Η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής:

2 βαθμοί-Όλες οι νίκες από τη φάση των ομίλων και μετά

1 βαθμός-Όλες ισοπαλίες από τη φάση των ομίλων και μετά

4 βαθμοί-Μπόνους συμμετοχής στη φάση των ομίλων

4 βαθμοί-Μπόνους συμμετοχής στη φάση των «16»

1 βαθμός-Σε κάθε γύρο μετά τους «16»

Για τη φάση των «16» και μετά, θα υπάρξει μία κλήρωση νοκ-άουτ γύρου, βάσει θέσεων τελικής φάσης πρωταθλήματος. Αυτό τονίζει τη σημασία του να τερματίζεις ψηλά στη φάση του πρωταθλήματος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευνοϊκή διαδρομή νοκ άουτ, τουλάχιστον θεωρητικά.

Η συμφωνία UEFA και ECA

Μετά την έγκριση ενός νέου Μνημονίου Συνεννόησης, η συνεργασία και ο σχεδιασμός μεταξύ της ECA και της UEFA ενισχύθηκαν. Αυτό είναι εμφανές στην εισαγωγή ενός νέου μοντέλου κατανομής εσόδων για τον κύκλο 2024-2027, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των πληρωμών αλληλεγγύης σε συλλόγους που συμμετέχουν σε διοργανώσεις εγχώριων πρωταθλημάτων.

Στον επερχόμενο κύκλο, οι σύλλογοι που δεν συμμετέχουν στη φάση του πρωταθλήματος των διοργανώσεων της UEFA θα λάβουν πλέον ένα συνδυασμένο μερίδιο 10%. Αυτή η κατανομή περιλαμβάνει το 3% που προορίζεται για συλλόγους που αποκλείστηκαν στους προκριματικούς γύρους και ένα αυξημένο 7% (από το υπάρχον 4%) για συλλόγους που δεν είχαν καθόλου συμμετοχή, ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ ανά σεζόν (1,32 δισεκατομμύρια ευρώ κατά κύκλος).

Επιπλέον, υπάρχει μια αξιοσημείωτη προσαρμογή στο σύστημα διανομής για τους συμμετέχοντες συλλόγους, με αυξημένη έμφαση στη συμμετοχή (από 25% σε 27,5%) ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα.