Quantcast

Conference League: Ο ευρωπαϊκός θρίαμβος του Ολυμπιακού, τα ρεκόρ και οι πανηγυρισμοί

O Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαΐου έγραψε ιστορία με το όνομά του να μπαίνει στην λίστα των ελίτ ευρωπαϊκών ομάδων με την κατάκτηση του Conference League.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν καταγραφεί όλες οι μεγάλες στιγμές στην ιστορική ευρωπαϊκή πορεία των «ερυθρόλευκων», αρχής γενομένης από το 1-0 κόντρα στη Φερεντσβάρος με σκόρερ τον Ελ Κααμπί, όταν έκανε μεγάλο βήμα προς τους «16» του Conference League, μέχρι την ιστορική νίκη στο μεγάλο τελικό κόντρα στην Φιορεντίνα.

Στο βίντεο διάρκειας 16 λεπτών καταγράφεται η τρελή πορεία και τα 19 γκολ του Ολυμπιακού στα 9 παιχνίδια που τον έφεραν στην κορυφή.

 

Σπουδαίο επίτευγμα Ολυμπιακού: Πρώτη ομάδα εκτός Big 4 πρωταθλημάτων που παίρνει ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 2011

Η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το εξής: Είναι η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια που ομάδα εκτός των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία) κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Η τελευταία ομάδα που τα είχε καταφέρει ήταν η Πόρτο, το 2011, όταν κατέκτησε το Europa League νικώντας με 1-0 την Μπράγκα στον πορτογαλικό «εμφύλιο» που είχε γίνει στο Δουβλίνο.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε τίτλους ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων με 65, ενώ ακολουθεί με 50 η Ιταλία, με 48 η Αγγλία και με 32 η Γερμανία. Η Ολλανδία έχει 16, η Γαλλία 14, η Πορτογαλία 11, το Βέλγιο 7, η Σκωτία 4, η Σοβιετική Ένωση (πριν τη διάλυσή της) επίσης 4, η Ρωσία 3, η Ρουμανία 2 όπως και η Τουρκία, η Σουηδία και η πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, ενώ από ένα πλέον έχει η Ελλάδα μαζί με την πρώην Ανατολική Γερμανία, την πρώην ενωμένη Τσεχοσλοβακία, την Ουκρανία και τη Δανία.

 

Απίστευτο επίτευγμα από τον Μεντιλίμπαρ: Μόλις ο δεύτερος προπονητής με δύο σερί ευρωπαϊκούς τίτλους με διαφορετική ομάδα!

Το άγγιγμα του Μίδα έχει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος μέσα σε μικρό διάστημα όχι μόνο μεταμόρφωσε τον Ολυμπιακό, αλλά τον οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου της ιστορίας του, του Europa Conference League.

Ο Βάσκος τεχνικός την περσινή σεζόν είχε κατακτήσει με τη Σεβίλλη το Europa League, με αποτέλεσμα να έχει κατακτήσει δύο ευρωπαϊκούς τίτλους σε δύο χρονιές και με δύο διαφορετικές ομάδες.

Μόλις ένας προπονητής είχε πετύχει στο παρελθόν κάτι παρόμοιο. Ο λόγος για τον Ράφα Μπενίτεθ. Ο (επίσης Ισπανός) τεχνικός κατέκτησε με τη Βαλένθια το Κύπελλο UEFA το 2004 και έναν χρόνο αργότερα με τη Λίβερπουλ το Champions League.

 

Ο εκστασιασμένος Μεντιλίμπαρ έκανε "όλε-όλε" με το τρόπαιο στα χέρια

 Ο κόσμος των ερυθρολεύκων τον αποθέωσε δικαίως για το τεράστιο επίτευγμα της ομάδας του και εκείνος φρόντισε να δείξει από την πλευρά του την αγάπη του, κάνοντας "όλε-όλε" με το βαρύτιμο τρόπαιο την ώρα που ήταν πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα εξέδρα για τα επινίκια, στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά.

 

Ούτε ο Κριστιάνο, ούτε ο Μπενζεμά: Το μυθικό ρεκόρ που έσπασε ο Ελ Κααμπί με το «χρυσό» γκολ στον τελικό

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μπήκε στο πάνθεον των θρύλων του Ολυμπιακού?. Ο Μαροκινός πρώτος σκόρερ του Conference League «χτύπησε» και στον τελικό της διοργάνωσης στην «OPAP Arena» και με το «χρυσό» γκολ χάρισε στους Πειραιώτες το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο και αναδείχθηκε MVP του σπουδαιότερου παιχνιδιού στην 99χρονη ιστορία του συλλόγου. Ο 30χρονος επιθετικός έφτασε τα 11 γκολ στο Conference League και έσπασε το ρεκόρ που κατείχαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο (2017), Καρίμ Μπενζεμά (2022) και Ραδαμέλ Φαλκάο (2011), όντας ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 
 

Μαρινάκης: Για τον Ολυμπιακό μας, για τον Πειραιά μας, για την Ελλάδα μας

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή και απευθύνθηκε στο πλήθος του Ολυμπιακού στο Δημοτικό Θέατρο, που είχε συγκεντρωθεί για τη φιέστα της κατάκτησης του Europa Conference League. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ τούς αφιέρωσε το τρόπαιο και δήλωσε: "Το όνειρο το τρελό είναι πλέον πραγματικότητα. Για τον Ολυμπιακό μας, για τον Πειραιά μας, για την Ελλάδα μας. Αυτήν τη νύχτα θέλω να τη χαρούμε ιδιαίτερα ο ατελείωτος λαός μας, οι παίκτες μας, ο μεγάλος προπονητής μας και όλοι εσείς που μας δώσατε τη δύναμη να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Ζήτω ο Ολυμπιακός, ζήτω ο Πειραιάς, ζήτω η Ελλάδα. Να είστε όλοι καλά".

 

«Κάηκε» ο Πειραιάς, μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, από τον κόσμο του Ολυμπιακού που κατέκλυσε τους δρόμους για να πανηγυρίσει την ιστορική ευρωπαϊκή κατάκτηση των «ερυθρολεύκων».

Καπνογόνα και βεγγαλικά έκαναν τη νύχτα... μέρα, ενώ τα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα.

 
 

Ειδικά τη στιγμή που οι πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν στο Δημοτικό Θέατρο, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, προκειμένου να γιορτάσουν όλοι μαζί την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα ελληνικής ομάδας.

 

Ένα Δημοτικό Θέατρο που είχε «ντυθεί» στα κόκκινα για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Europa Conference League, με προβολείς να αποτυπώνουν πάνω τους το σήμα των «ερυθρολεύκων».Η βραδιά ήταν μεγάλη για τον κόσμο της ομάδας σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά την τιμητική του είχε ο Πειραιάς, 

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του Europa Conference League, θέτοντας μάλιστα και τον νέο στόχο των «ερυθρόλευκων»: την κατάκτηση του Europa League. 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, το προφίλ του οποίου σκιαγραφεί η Wall Street Journal: 

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, περήφανοι. Τόσα χρόνια, 99 χρόνια, όλος ο λαός του Ολυμπιακού τραγουδάει για ένα όνειρο τρελό, έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Εγώ από μικρός που ταξίδευα είχα αναμνήσεις να βλέπω παιδιά από όλο τον κόσμο να φεύγουν στεναχωρημένοι από το γήπεδο, για ορισμένες, άτυχες, κακές στιγμές. Είτε στην Ελλάδα, στην Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Όταν ανέλαβα τον Ολυμπιακό, γιατί δεν τον αγόρασαν τον Ολυμπιακό, δεν αγοράζεται μια ιδέα, το όνειρο μου ήταν να δω αυτά τα παιδιά χαρούμενα. Τους αξίζει για όλα αυτά τα ταξίδια, για όλες αυτές τις στιγμές. Σήμερα δεν είναι όνειρο τρελό, είναι πραγματικότητα εδώ στην Ελλάδα.

 

Είχαμε μια πολύ καλή φιλοξενία και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό. Σήμερα θα γιορτάζει όλη η Ελλάδα, το χρωστάγαμε σε όλους τους Έλληνες, στα παιδιά που έχουν φύγει, στον πατέρα μου, τον Σάββα, τα παιδιά της Θύρας 7. Πρώτα θα πάει εκεί το κύπελλο απόψε και αύριο στον πατέρα μου και τον Σάββα. Συνεχίζουμε όχι να ονειρευόμαστε μόνο αλλά και να ανεβαίνουμε ψηλά. Είναι μια συλλογική δικαίωση και είμαστε τυχεροί γιατί συνήθως το πιάτο της δικαίωσης τρώγεται κρύο, σήμερα το φάγαμε ζεστό και προχωράμε. Η χρυσή εποχή ξεκινάει τώρα. Το επόμενο μπορεί να είναι το Europa. Είδατε τι κάνανε και οι Νέοι, που δεν είναι νέοι, είναι 16, 17, 18 χρονών, σε ηλικίες που παίζουν βασικοί σε μεγάλες ομάδες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε και το Youth League, ειλικρινά το χαίρομαι να βλέπω ελληνόπουλα να προοδεύουν. Θα είμαστε δίπλα τους και θα τους στηρίζουμε να μεγαλουργούν. 

 

Αυτές τις στιγμές σήμερα τις είχα ονειρευτεί. Το είπα στους αρχηγούς, σε όλη την ομάδα. Ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι και να μην σκεφτούμε κάτι άλλο, μόνο τη νίκη. Το ακούσανε και το ίδιο είχα πει και στους Νέους. Όταν φτάνεις σε έναν τελικό, ξέρεις ότι μπορείς να το πετύχεις. Σήμερα δεν θα χάναμε ποτέ, ειδικά στην Ελλάδα. Ήμουν σίγουρος και έπρεπε να το μεταδώσουμε σε όλους. Είδατε το αποτέλεσμα, είμαστε χαρούμενοι, συγκινημένοι και βλέπετε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Το άξιζε όλος αυτός ο κόσμος, αλλά και όλοι οι Έλληνες. Το κάναμε και μόνοι μας, χωρίς βοήθειες, αλλά και με κόντρα πολλών. Αλλά σήμερα δεν έχει σημασία. Ο Ολυμπιακός έκανε την αρχή, αλλά ο κόσμος θυμάται τον τελευταίο. Εμείς κάναμε το ξεκίνημα, είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και άλλες ομάδες που θα το πετύχουν. Επόμενο όνειρο ένα Europa League! Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός, ζήτω ο Πειραιάς μας». 

Μεντιλίμπαρ: «Τιμή μου που έκανα όλο αυτό τον κόσμο ευτυχισμένο»

Ο «αρχιτέκτονας» του θριάμβου του Ολυμπιακού, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού στις 11 Φεβρουαρίου, κατάφερε μέσα σε 3,5 μήνες να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στην ποδοσφαιρική «Γη της Επαγγελίας» είχε κάθε λόγο να χαμογελάει για τον μεγάλο τίτλο των Πειραιωτών.

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλη, ο Βάσκος τεχνικός πήρε δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τίτλο κι οδήγησε (και) τον Ολυμπιακό σε μία ιστορική βραδιά.

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, αποτελεί τιμή που έκανα όλο αυτό τον κόσμο ευτυχισμένο, νιώθω τεράστια χαρά και ευτυχία που έκανα τον κόσμο να νιώθει έτσι και το αφιερώνω σε αυτούς» τόνισε ο Μεντιλίμπαρ και πρόσθεσε:

«Είμαι χαρούμενος που πετύχαμε κάτι που ο σύλλογός μας δεν το είχε ξαναπετύχει ποτέ. Θα το γιορτάσουμε, θα το πανηγυρίσουμε όπως πρέπει και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για ό,τι ακολουθεί...».

 
 

Ο Ολυμπιακός έγραψε Ιστορία... Η αρμάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ νίκησε 1-0 την Φιορεντίνα στην παράταση του τελικού (0-0 ο κανονικός αγώνας) του UEFA Europa Conference League κι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα σε επίπεδο Ανδρών που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, μερικές εβδομάδες μετά τους Νέους του συλλόγου που είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο προπονητής της Φιορεντίνα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ότι έφεραν λουκέτα και αλυσίδες για να «δέσουν» τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Μαροκινός τα «έσπασε» όλα στο 116΄ της παράτασης σημειώνοντας το γκολ της χρυσής νίκης, που του δίνει αυτοδίκαια μια θέση στο Πάνθεον των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών.

 

Ο τελικός ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και μόλις στο 4ο λεπτό ο Ποντένσε απείλησε την εστία του Τερατσάνο, όταν συνέκλινε από αριστερά και σούταρε συρτά υποχρεώνοντας τον Ιταλό τερματοφύλακα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ. 

Στην επίθεση που ακολούθησε από την Φιορεντίνα ο Γκονζάλες ταλαιπώρησε από τα δεξιά τον Ορτέγκα και γύρισε στην περιοχή, ο Μπελότι έγινε κάτοχος αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Τζολάκη. 

Στο 10ο λεπτό ο Μιλένκοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει για οφσάιντ, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και από το VAR. Με ην πάροδο του χρόνου οι «Βιόλα» πήραν την κατοχή απέναντι σε έναν αντίπαλο που τους περίμενε κι έψαχνε τους χώρους.

Η ομάδα του Ιταλιάνο όταν έβγαινε μπροστά έδειχνε πόσο επικίνδυνη είναι, καθώς άλλαζε ωραία την μπάλα και προσπαθούσε να πλευροκοπήσει στοχεύοντας τους δύο ακραίους μπαλ του Ολυμπιακού.

Με το χρονόμετρο να δείχνει το 21ο λεπτό ο Γκονζάλες ξαναγύρισε την μπάλα από δεξιά, η ερυθρόλευκη άμυνα δεν καθάρισε την φάση και ο Μποναβεντούρα σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά αδύναμα και συρτά στη μέση της εστίας και ο Τζολάκης μπλόκαρε.

 

Ακριβώς ένα λεπτό αργότερα ο 21χρονος γκολκίπερ του Ολυμπιακού έκανε μια πολύ πιο δύσκολη απόκρουση, ξανά σε προσπάθεια του επικίνδυνου Μποναβεντούρα που ερχόταν συνεχώς  πίσω από τον Μπελότι.

Η ομάδα του Ιταλιάνο πίεζε αρκετά και δεν επέτρεπε στους Πειραιώτες να χτίσουν παιχνίδι από πίσω, με αποτέλεσμα για να παρακαμφθεί η πίεση ο Τζολάκης να αναγκάζεται σε μακρινές μεταβιβάσεις με κύριο αποδέκτη τον Ελ Κααμπί, που όμως έχανε (λογικά) τις περισσότερες μονομαχίες από τον πολύ ψηλότερό του Μιλένκοβιτς.

 

Στο 39΄ οι Ιταλοί είχαν άλλη μια καλή στιγμή, όταν από εκτέλεση φάουλ και απομάκρυνση του Έσε προς τα πίσω ο Κουαμέ στο δεύτερο δοκάρι επανέφερε την μπάλα, ο Τζολάκης έβαλε το χέρι και στη συνέχεια ο Γκονζάλες αστόχησε, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς άλλη καλή στιγμή.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του.

 

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες. Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του.

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες, ενώ η είσοδος του δυνατού Ενζολά στη θέση του Μπελότι, που καταποντίστηκε από τον Κάρμο, έκανε πιο επικίνδυνους τους φιλοξενούμενους.

 

Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στο 72΄ ο Μεντιλίμπαρ επενέβη για πρώτη φορά στον αγώνα ρίχνοντας στη μάχη τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Όρτα στη θέση του Τσικίνιο.

Τελικά η μεγαλύτερη ευκαιρία έως εκείνο το σημείο έμελλε να είναι για τον Ολυμπιακό, όταν στο 80΄ ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ κι έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Τερατσάνο, που ανάπνευσε με ανακούφιση...

Τέσσερα λεπτά αργότερα και σε πανομοιότυπη φάση ο Ελ Κααμπί μπήκε στην πορεία της μπάλας αλλά εκείνη έφυγε ξανά δίπλα από το δοκάρι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση. Στο 95΄ ο Κουάρτα βρήκε την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή, όλοι στον Ολυμπιακό διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι καθώς δεν φάνηκε να είναι σε φυσική θέση αλλά ο Ντίας όχι μόνο δεν συγκινήθηκε αλλά έδειξε κάρτες σε Γιόβετιτς και Πασχαλάκη.

Αμέσως ύστερα (96΄) πλασέ του Γιόβετιτς από το όριο της περιοχής έδιωξε σε κόρνερ ο Τερατσάνο, στην τελευταία ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Το παιχνίδι φαινόταν να οδηγείται στα πέναλτι, αλλά ο πρώτος σκόρερ της διοτάνωσης, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είχε άλλη άποψη, όταν στο 116΄ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι σε μπαλιά του Έσε και σημείωσε ένα από τα δυσκολότερα ίσως γκολ της καριέρας του, και σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό το σήκωσε η αρμάδα του Μεντιλίμπαρ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (90΄+1 Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης (72΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106΄ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120΄+2 Ελ Αραμπί).

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (Βιντσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106΄ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα, Αρτούρ (74΄ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106΄ Μπελτράν), Κουαμέ (82΄ Ικονέ), Μπελότι (59΄ Ενζολά).