Quantcast

«Οι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός δεν έχουν θάρρος» - Τι λέει Ουκρανός πρώην τενίστας

Ο Ουκρανός πρώην τενίστας, Αλεξάντρ Ντολγκοπόλοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο RTL, ότι οι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός «στερούνται θάρρους», επιτρέποντας στους Ρώσους παίκτες να συμμετάσχουν στο τουρνουά και ζήτησε «αποκλεισμό της Ρωσίας» από την κορυφαία διοργάνωση του παγκοσμίου τένις.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (FFT), ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, ότι η πόρτα του τουρνουά (22 Μαΐου-5 Ιουνίου) δεν θα είναι κλειστή για τους Ρώσους τενίστες, συμπεριλαμβανομένου του Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος βρίσκεται στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης.

«Δεν έχουν θάρρος και δεν θέλουν να αναλάβουν πιθανές συνέπειες. Ειλικρινά, δεν αρκεί να πούμε ότι είμαστε ενάντια στον πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στο έθνος μας, που επηρεάζει τους αμάχους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 33χρονος Ουκρανός, ο οποίος επέστρεψε στο Κίεβο στα μέσα Μαρτίου για να καταταχθεί και να υπερασπισθεί τη χώρα του.

Ο Ντολγκοπόλοφ, νικητής τριών τουρνουά της ATP, είπε ότι επηρεάσθηκε πολύ από την κατάσταση στην Ουκρανία για να σκεφθεί το Grand Slam των Παρισίων: «Το να ανησυχείς σοβαρά για το Ρολάν Γκαρός σήμερα, είναι ένα αστείο. Δεν είναι πιο σημαντικό από τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων». 

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της FFT, Αμελί Ουντέα Καστέρα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι επιβάλλεται αυστηρή ουδετερότητα στους Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες: «Παραμένουμε στην αρχή όλων των Υπουργείων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των βασικών χωρών, γύρω μας», ενώ ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας, Ζιλ Μορετόν, σχολίασε: «Αποκλείουμε έναν μεμονωμένο αθλητή μόνο εάν έχει επιλεγεί από την χώρα του. Αυτό είναι το πλαίσιο και το τηρούμε προς το παρόν».

Εκτός από τους διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός, ο Ντολγκοπόλοφ, αναφέρθηκε και στους ηγέτες του παγκόσμιου τένις: «Το είπα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το τένις έχει μια πολύ χαλαρή στάση σήμερα. Νομίζω ότι ο κόσμος του τένις λαμβάνει αποφάσεις που δεν έχουν θάρρος. Η Ρωσία πρέπει να αποκλεισθεί απ' όσα συμβαίνουν στον ελεύθερο κόσμο. Γιατί σήμερα, να πεις «Είμαι εναντίον του πολέμου», είναι μία ανεπαρκής τοποθέτηση. Οι αθλητές τους πρέπει να καταδικάσουν την κυβέρνησή τους και να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για μαζικές δολοφονίες».

Παράλληλα, ο πρώην τενίστας, κάλεσε τους Ρώσους τενίστες να απομακρυνθούν από την κυβέρνησή τους και να επιβεβαιώσουν σταθερά την αντίθεσή τους στον πόλεμο: «Είναι καλά παιδιά, τους ξέρω προσωπικά. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι εναντίον αυτού του πολέμου. Αλλά εάν πάρουν μια ουδέτερη στάση, όπως «είμαι κατά του πολέμου», είναι σαν να τους λένε « Αφησε με, ζω την ζωή μου στη γωνιά μου, δεν θέλω να ασχοληθώ, θέλω απλώς να παίξω τένις». Και αυτή η θέση δεν είναι ανεκτή σήμερα, συγγνώμη».