Quantcast

Ολυμπιακός: Η επόμενη ημέρα του θριάμβου

Η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό εκτός από χαμόγελα ευτυχίας στους φίλους της ομάδας του Πειραιά, φέρνει και βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία ανεβαίνει στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA. 

Ο Ολυμπιακός έφτασε στην κορυφή του Europa Conference League, κατακτώντας το τρόπαιο απέναντι στην Φιορεντίνα, της οποίας επικράτησε με 1-0 στην παράταση με γκολ του Μαροκινού επιθετικού Ελ Κααμπί. Η ομάδα του Πειραιά είναι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο, φέρνοντας χαμόγελα στους φιλάθλους.

Ωστόσο, εκτός  από χαμόγελα φέρνει και βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία ανέβηκε στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα, από τη σεζόν 2025 - 2026, θα εκπροσωπείται από πέντε ομάδες στην Ευρώπη.

Η θρυλική πορεία στο Europa Conference League

Ο δρόμος προς την κορυφή κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν. Ο Ολυμπιακός βρήκε στο διάβα του σκληρές ομάδες, οι οποίες είχαν στόχο να φτάσουν μέχρι τον τελικό και να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Πρωταγωνιστής στην αδιανόητη πορεία της πειραιώτικης ομάδας ήταν ο Μαροκινός σέντερ φορ Αγίουμπ Ελ Καμπί, ο οποίος έκανε θαύματα, «σπάζοντας» όλα τα ρεκόρ.

Ο 31χρονος επιθετικός έφτασε τα 14 γκολ στην Ευρώπη, με τρία στη φάση των ομίλων του Europa League και άλλα… 11 στα νοκ άουτ του Conference League, με τη συνολική συγκομιδή του να είναι η καλύτερη της Ευρώπης.

Φυσικά, στην μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου συνέβαλε τα μέγιστα και ο προπονητής Μεντιλίμπαρ. Ο ισπανός τεχνικός, ο οποίος ανέλαβε τον Ολυμπιακό μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, κατάφερε και αξιοποίησε τους παίκτες που είχε για να πετύχει στη διοργάνωση.

 

Η επιτυχία του Ολυμπιακού σε αριθμούς

Η επιτυχία αποτυπώνεται σε αριθμούς.  Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA, στη στατιστική ανάλυση των αγώνων του Ολυμπιακού, σημαντικό ρόλο  στην υπέροχη αυτή διαδρομή  αποτέλεσε το ποσοστό του (75,12%) στις σωστές μεταβιβάσεις, με 2846 από τις 3720.

Στα εννέα  παιχνίδια του (7 νίκες και 2 ήττες) σημείωσε 19 γκολ (2,12 ανά ματς) και δέχθηκε 10 (1,12 ανά παιχνίδι).

Η κατοχή του Ολυμπιακού στη μπάλα έφτασε το 45,23%, έχει ανακτήσει 409 μπάλες (45,45 ανά παιχνίδι), έκανε 138 τάκλιν και 122 συνολικές προσπάθειες (47 στην εστία) σε 390 συνολικά επιθετικές προσπάθειες.

Είχε επίσης 16 ασίστ,  41 κόρνερ, οι τερματοφύλακές του έκαναν 30 αποκρούσεις (μία απευθείας από εκτέλεση φάουλ), κράτησαν τέσσερις φορές την εστία τους ανέπαφη (0,45 ανά ματς) ο Ολυμπιακός «χρεώθηκε» με 23 κίτρινες κάρτες (2,56 ανά ματς) και 1 κόκκινη (0,12), έκανε 104 φάουλ και του έκαναν 98.