Quantcast

Premier League: Μία μικρή... επανάσταση στη «νέα συμφωνία για το ποδόσφαιρο»

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση των επαναληπτικών στον τρίτο και τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας για το 2024, ενώ προβλέπεται πλήρης κατάργηση των επαναληπτικών από την έναρξη της σεζόν 2024-25.

Μία μικρή... επανάσταση σχεδιάζει η αγγλική Premier League. Σύμφωνα με τους "Times", αυτή περιλαμβάνει την κατάργηση των επαναληπτικών στο Κύπελλο Αγγλίας, ριζικές αλλαγές στο League Cup, αλλά και στο «αλεξίπτωτο» που αφορά τις ομάδες, οι οποίες υποβιβάζονται. Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που εντάσσονται στο "New Deal for Football" («Νέα συμφωνία για το ποδόσφαιρο») και οι οποίες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των μετόχων της Premier League που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση των επαναληπτικών στον τρίτο και τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας για το 2024, ενώ προβλέπεται πλήρης κατάργηση των επαναληπτικών από την έναρξη της σεζόν 2024-25.

Όσον αφορά το League Cup, προτείνεται να μην συμμετέχουν στη διοργάνωση όσες ομάδες παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή να συμμετέχουν μόνο με την ομάδα κάτω των 21 ετών, όπως έκανε η Λίβερπουλ, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 βρέθηκε να αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το League Cup την ίδια εβδομάδα.

Επιπλέον, η Premier League στοχεύει να ακολουθήσει τους νέους οικονομικούς κανόνες της UEFA, έτσι ώστε οι σύλλογοι στην κορυφαία κατηγορία να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά περιορισμούς στις δαπάνες για μεταγραφές και μισθούς. Οι σύλλογοι θα μπορούν να ξοδεύουν ένα σταθερό ποσοστό των εσόδων τους σε ένα ημερολογιακό έτος σε μισθούς παικτών, μεταγραφές και προμήθειες μάνατζερ.

Η Premier League είναι πιθανό να επιβάλει ένα ποσοστό υψηλότερο από το 70% που αποφάσισε η UEFA, η οποία θα εισαγάγει σταδιακά το νέο όριο από το επόμενο έτος: 90% για το ημερολογιακό έτος 2023, 80% για το 2024 και 70% από το 2025.

Τέλος, το "New Deal for Football" περιλαμβάνει και αναθεώρηση του «αλεξίπτωτου» που θα διατηρηθεί, αλλά με αρκετά μειωμένο τρόπο σε σύγκριση με τα 44 εκατομμύρια λίρες που δόθηκαν στους συλλόγους που υποβιβάστηκαν την παρελθούσα σεζόν.