Quantcast

Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό: Υπό αμφισβήτηση το χρυσό 15χρονης Ρωσίδας που έκανε τετραπλό άλμα και βρέθηκε ντοπέ

Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό προκαλεί η αποκάλυψη ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι βρέθηκε ντοπέ η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα από τη Ρωσία, η αθλήτρια που μάγεψε την υφήλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, γράφοντας ιστορία με τις δύο τετραπλές περιστροφές για πρώτη φορά στα χρονικά.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ρωσική εφημερίδα, η «RBC», η οποία δίχως να κάνει γνωστές τις πηγές της, αποκάλυψε χθες ότι η νεαρή Ρωσίδα σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης.

Αργά χθες το βράδυ, η είδηση διέρρευσε και στο Πεκίνο, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αν και η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι το μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ της χώρας τους, βρέθηκε θετική στο τεστ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί δυο φορές η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου τόσο της 15χρονης όσο και τη υπόλοιπής Ρωσικής ομάδας, λέγοντας ότι διεξάγονται «νομικές διαβουλεύσεις».

  

Τι είναι η ουσία τριμεταζιδίνη

Η συγκεκριμένη ουσία που βρέθηκε στο αίμα της Βαλίεβα, θεωρείται πως ντοπάρει τους αθλητές.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός διοργανώσεων.

Είναι φάρμακο για τη στηθάγχη που πωλείται με πολλές επωνυμίες, ενώ περιγράφεται ως ο πρώτος κυτταροπροστατευτικός αντι-ισχαιμικός παράγοντας που αναπτύχθηκε και διατέθηκε στην αγορά από τη Laboratoires Servier (Γαλλία).

Πρόκειται για έναν αντι-ισχαιμικό (αντι-αγγειακό) μεταβολικό παράγοντα της κατηγορίας αναστολέα της οξείδωσης λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι βελτιώνει τη χρήση γλυκόζης του μυοκαρδίου μέσω της αναστολής του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

Εγραψε ιστορία με τις δύο απανωτές τετραπλές περιστροφές η Βαλίεβα

Θυμίζουμε ότι η Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ άφησε με ανοικτό το στόμα ολόκληρο τον πλανήτη με την παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία του αθλήματος.

   

Η ακριβής φύση του προβλήματος της Καμίλα Βαλίεβα δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο γιατί, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, η 15χρονη είναι «Προστατευμένο Πρόσωπο». Αυτό σημαίνει ότι ως "αθλήτρια που τη στιγμή της παραβίασης του κανόνα αντιντόπινγκ: δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαέξι" δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα εάν είναι ένοχη για παραβίαση αντιντόπινγκ.

Η Τατιάνα Βολοσόζαρ, η οποία κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στο Σότσι, έσπευσε μέσω Instagram να συμπαρασταθεί στη Βαλίεβα, χρησιμοποιώντας το hashtag #iwillneverbelieve (σ.σ. ποτέ δεν θα πιστέψω) αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η 15χρονη αγωνίστηκε ντοπέ στο Πεκίνο, ανεβάζοντας μια φωτογραφία με την κόρη της στο πλευρό της.

«@kamilavalieva26, είμαι μαζί σου με όλη μου την καρδιά, όλα είναι μαζί σου! Κορίτσι υπομονή!! Δείχνω με περηφάνια την κόρη μου δίπλα σε μια πανέξυπνη 15χρονη αθλήτρια!», έγραψε μεταξύ άλλων στη λεζάντα της φωτγοραφίας.  Η ίδια η Βαλίεβα έκανε «like» στην ανάρτηση της Βολοσόζαρ.