Quantcast

Ελληνικό αστέρι σε παγκόσμιο ουρανό

Ο Αλέξανδρος Παπαπετρόπουλος είναι ένα ακόμη ελληνικό αστέρι που, όμως, λόγω των γνωστών ελληνικών συνθηκών, δεν λάμπει στον ελληνικό ουρανό. 

Ο τίτλος του προκαλεί δέος σε όσους γνωρίζουν την αυστηρή και δίκαιη στην αξιολόγηση ιεραρχία της Kia Europe. Είναι director product & pricing της Kia Europe, δηλαδή κοστολογεί ακόμη και την πιο μικρή βίδα, το κόστος παραγωγής και βγάζει την τελική τιμή πώλησης του προϊόντος. Αν κάνει ένα λάθος, πάει στράφι όλο το πρόγραμμα και το αυτοκίνητο χάνει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην αγορά.

Ζει στη Φρανκφούρτη και εργάζεται τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα. Παρατήρησα ότι έχει πάρει μερικά κιλά - δεν του το είπα. Το σπίτι του, μόλις 80 τ.μ., βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Kia Europe και το όνειρό του είναι να γίνει ένα hub της Kia στην Ελλάδα για να το αναλάβει. Και γιατί να μη γίνει ένα hub στην Ελλάδα; Τι παραπάνω έχει η Σλοβακία, όπου η Kia επενδύει συνεχώς;

Ακούραστος, τον «τρέλανα» στις ερωτήσεις πάνω από 5 ώρες, με το ζόρι τον άφησα να γευματίσει. Πήρα όσα πιο πολλά μπορούσα μέσα από μια χειμαρρώδη συζήτηση με έναν άνθρωπο που έχει όραμα και αγαπά την πατρίδα. Τα μυστικά της μεγάλης επιτυχίας του ανώτατου στελέχους της Kia, που δεν ξεχνά τα φοιτητικά του χρόνια στο ΕΜΠ, είναι η σκληρή εργασία, η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο.

Ο Αλ. Παπαπετρόπουλος ενισχύει την ομάδα διαχείρισης για την υποστήριξη σχεδίων στρατηγικής ανάπτυξης της Kia Europe σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Ελληνας διευθυντής προϊόντος και τιμών της Kia Europe έχει συνεργαστεί με πολυτελείς και mainstream μάρκες σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Το υπόβαθρό του στη μηχανολογία και στις επιχειρήσεις παρέχει έναν μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων στους διάφορους ρόλους του στο μάρκετινγκ προϊόντων και στη στρατηγική. Μέσα σε λίγα χρόνια, άλλαξε την κατεύθυνση της λειτουργίας Product Planning και επιμελήθηκε προσεκτικά μια νέα ομάδα, επικεντρωμένη στη συνδεσιμότητα και στην καινοτομία. Ο Αλ. Παπαπετρόπουλος ηγείται των σταδίων ανάπτυξης και διαχείρισης προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει τον προγραμματισμό προϊόντων, το μάρκετινγκ προϊόντων και την τιμολόγηση, ενώ η τεχνική και μηχανολογική του τεχνογνωσία θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Cross Carline Technologies.

Θεωρεί ότι η συνδεσιμότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της μετάβασης της Kia στην ανάπτυξη οχημάτων με καθορισμένο λογισμικό (SDV). Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί λογισμικό που να έχει ενσωματωμένο έλεγχο σε διάφορα συστήματα, να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης του οχήματος, να μειώσει το σχετικό κόστος και να ενεργοποιήσει εξατομικευμένες υπηρεσίες οχημάτων. Τα SDV θα υποστηρίζονται από ένα συνδεδεμένο νέφος δεδομένων αυτοκινήτου από το 2025. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε υπηρεσίες που βασίζονται σε δεδομένα και ενημερώσεις μέσω αέρα, που θα επιτρέψουν στον οδηγό να αναβαθμίσει το όχημά του σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις.