Quantcast

Κορωνοϊός: Η πιο δύσκολη εβδομάδα - Ελάχιστα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική

Στην  πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας εισήλθε εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το Υπουργείο επιστρατεύει πλέον κάθε δυνατή εφεδρεία, για την ενίσχυση των μονάδων Υγείας στο Λεκανοπέδιο όπου τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ιδίως στον Κεντρικό τομέα, τον Πειραιά και το Δυτικό τομέα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι επόμενες  δύο εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες για το σύστημα Υγείας στην Αττική. Την ανησυχία εντείνει η παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους που δεν καλύπτεται καλά από τα εμβόλια, ενώ την Κυριακή  εντοπίστηκαν δύο περιστατικά στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει πλέον να ανιχνεύεται και στα λύματα.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει αύξηση των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται για πρώτη φορά εδώ και μήνες, περισσότεροι από 300 ασθενείς και στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ covid, ξεπερνά το 100%.Την ίδια ώρα όμως έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και οι απλές κλίνες . Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν διαθέσιμες 2.250 κλίνες covid και από αυτές κατειλημμένες είναι περίπου 1.800..

Από σήμερα μπαίνει λοιπόν σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, για την ενίσχυση των μονάδων του Λεκανοπεδίου. Ήδη σήμερα 20 νέες κλίνες ΜΕΘ covid στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Ενώ μέχρι την Τετάρτη θα έχουν ενεργοποιηθεί ,οι εφεδρείες του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, το οποίο εκκενώνεται από ασθενείς άλλων νόσων και οι 300 κλίνες του θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά, για νοσηλεία ασθενών με Covid. Μαζί με το Σωτηρία και το Τζάνειο θα σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό. Έτσι από το πρωί ασθενείς με γενικές παθήσεις από αυτά τα νοσοκομεία, μεταφέρονται στο Νίμιτς, στο Ερρίκος Ντυνάν και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τώρα.. θέμα δημιουργήθηκε με το νοσοκομείο Χαλκίδας, από το οποίο το υπουργείο Υγείας ζήτησε χθες να εκκενωθούν κλινικές, για να νοσηλεύσουν περιστατικά covid από το Λεκανοπέδιο. Μάλιστα το σχετικό έγγραφο που έφτασε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο και ζητούσε να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα  30  νοσηλευόμενοι, ωστόσο αντέδρασαν οι ασθενείς και οι γιατροί του νοσοκομείου, οπότε προς το παρόν παραμένει ως έχει.