Quantcast

Αρχές Απριλίου στα φαρμακεία τα Self test - Πώς θα το κάνετε - Πόσο αξιόπιστο θα είναι

Αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα self τεστ κορωνοϊού από τα φαρμακεία. 

Ο κάθε πολίτης επιδεικνύοντας το ΑΜΚΑ του θα μπορεί να παίρνει ένα τεστ την εβδομάδα. Πρόκειται για οικιακά ατομικά τεστ που έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95 με 99 % . Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση καθώς αναμένεται να λειτουργούν με δείγμα ρινικό και σάλιου.

Η υπάρχουσα πλατφόρμα συνταγογράφησης θα λειτουργήσει ως δεξαμενή πληροφοριών, για την καταχώρηση των τεστ που θα χρεώνονται σε κάθε ΑΜΚΑ. Άμεσα θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων όπου ο πολίτης θα μπορεί να καταγράψει το αποτέλεσμα του τεστ δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στην περίπτωση που ο πολίτης αδυνατεί να κάνει μόνος του το τεστ κορωνοϊού τότε με μια μικρή επιβάρυνση θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη διαδικασία σε ένα φαρμακείο της γειτονιάς του έναντι του αντιτίμου των δύο ή τριών ευρώ δήλωσε στο Open ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακαποθήκες θα προμηθεύουν δωρεάν τα φαρμακεία με τα self test κορωνοϊού. Ωστόσο οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί . Ζητούν μια ελάχιστη οικονομική αποζημίωση της τάξης των 30 με 50 λεπτών σε περίπτωση που τα διενεργήσουν οι ίδιοι και όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος φαρμακοποιών Αττικής Κώστας Λουράντος μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή των Χουδαλάκη – Καλαμαράκη – Μιχελάκη είναι εξαιρετικά δύσκολο τα self test να πραγματοποιηθούν μέσα στα φαρμακεία

Θα πρέπει πρώτα να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να αποσαφηνιστούν τα θολά σημεία και μετά να συζητηθεί η αμοιβή των φαρμακοποιών επισημαίνει στο real.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου των ο Γιάννης Δαγρές.