Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν αντικαθιστάς τον καφέ με το τσάι

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που προτιμούν τον καφέ και σ΄ εκείνους που λατρεύουν το τσάι.

Η αλήθεια είναι πως όταν επιλέξεις να βρίσκεται από την μια πλευρά, είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες. Ωστόσο, τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού σε καθημερινή βάση έναντι του καφέ είναι καλά τεκμηριωμένα.

Όπως συμβουλεύει το Reader's Digest, η αλλαγή θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, να μειώσεις τη χοληστερόλη, ακόμη και να αποκτήσεις πιο λευκά δόντια με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ειδικούς.

Ωστόσο, η εναλλαγή από καφέ σε τσάι είναι μια μεγάλη αλλαγή και θα πρέπει επίσης να είσαι προετοιμασμένη για τις αρνητικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων που προκαλούνται από τα συμπτώματα στέρησης από την καφεΐνη, το περιεχόμενο της οποίας είναι συνήθως υψηλότερο στον καφέ από ό, τι στο τσάι.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι η διάθεσή σου επηρεάζεται αρνητικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ακόμη, αν σκέφτεσαι να κάνεις τη μετάβαση, για οποιονδήποτε λόγο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σχετικά με το πώς η αλλαγή αυτή, από τον καφέ στο τσάι, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου...

Η μετάβαση στο τσάι θα μπορούσε να περιορίσει τον εθισμό σου στην καφεΐνη

Οι ειδικοί συνιστούν την αλλαγή αυτή, καθώς κάνει τον άνθρωπο λιγότερο εξαρτημένο στην καφεΐνη συνολικά, κάτι που μπορεί να προβεί μόνο καλό για τον οργανισμό μας.

Συμβουλεύουν ότι συνήθως, μπορεί κανείς να πιει ένα φλιτζάνι καφέ και να αισθάνεται αρκετά ξύπνιος, αλλά συνήθως χρειάζεται να πιει άλλο ένα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το τσάι, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ πιο ηρεμιστικά αποτελέσματα από τον καφέ. Θα μπορούσε κανείς να πιει ένα φλιτζάνι τσάι το απόγευμα και να αισθάνεται ότι τα ενεργειακά του επίπεδα αυξάνονται αλλά με πιο φυσικό τρόπο, οπότε να μην ανησυχεί για τον ύπνο του αργότερα. Όπως και να το δει κανείς, το τσάι μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή μακροπρόθεσμα.

Ανεξάρτητα από τη γενική μας προτίμηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οφέλη για την υγεία μας από τη μετάβαση του καφέ στο τσάι είναι πολλά.

Όπως λέει η Sonya Angelone, Πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της American Heart Association, στο Reader's Digest, «ο πεπιεσμένος καφές περιέχει ενώσεις που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Η αλλαγή του καφέ σε τσάι θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη σας ή ακόμη και να τη βελτιώσει. Ο καφές τείνει επίσης να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος και καούρα», συστήνει.

Η υπερβολική ποσότητα καφέ στον οργανισμό μας δυσκολεύει το σώμα μας να απορροφήσει κάποια στοιχεία όπως το μαγνήσιο, οδηγώντας μας πολλές φορές σε μυϊκές κράμπες και άγχος. Το τσάι επίσης ενυδατώνει το σώμα μας καλύτερα από τον καφέ. Θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου επειδή, και ιδίως το πράσινο τσάι, περιέχει πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρκινικών μορίων στο σώμα.