Quantcast

Δύσκολες ώρες για το ΕΣΥ: 759 διασωληνωμένοι και 73 νεκροί σε 24 ώρες - 1.866 νέα κρούσματα

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα υγείας με τα νοσοκομεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας να λειτουργούν στα όρια τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στην Αττική τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα – Ο «χάρτης» της διασποράς σε όλη τη χώρα

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική

Ανατολική Αττική:85 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών:95 κρούσματα

Δυτική Αττική:55 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών:125 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών:184 κρούσματα

Νήσων:4 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών:112 κρούσματα

Πειραιώς:123 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη 245 καταγράφηκαν νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 112.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας και την κατανομή των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα

Οι 45αρηδες στο στόχαστρο του κορωνοιού - Μακάβριο ρεκόρ εισαγωγών με αύξηση 16%!

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 41 κρούσματα, πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και συγγενείς ασθενών. Έκλεισαν λοιπόν δυο κλινικές του νοσοκομείου. Το θέμα βέβαια είναι ότι από τα 15 κρούσματα που αφορούν σε υγειονομικό προσωπικό κάποιοι είχαν κάνει το εμβόλιο και βρέθηκαν ασυμπτωματικοί ενώ άλλοι είχαν ξαναπεράσει τη νόσο.

Πρέπει να πούμε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς με βαριά συμπτώματα Covid εισήχθησαν στο σύστημα Υγεία , μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δηλαδή βλέπουμε από τον αριθμό των εισαγωγών- γύρω στις 300 την ημέρα -ότι μέσα σε ένα 24ωρο "γεμίζουν" δύο νοσοκομεία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν το Υπουργείο Υγείας στην Αττική να προχωρήσει στη μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου, σε αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στην επιλογή του νοσοκομείου "Γεννηματάς".

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τις τελευταίες ώρες νοσηλεύονται στο Λεκανοπέδιο σχεδόν 90 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 60 είναι περιστατικά CoViD και οι 30 πάσχουν από άλλες παθήσεις. Μάλιστα το σενάριο σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής του Υπουργείου κάνει λόγο για τουλάχιστον 180 επιπλέον διασωληνωμένους ,στο λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές είναι κάτω των 50 ετών.

Στο επίκεντρο της πίεσης βρίσκονται όχι μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη Βόρειο Ελλάδα είναι ότι στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη σήμερα το βράδυ θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να συζητηθεί το σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών σχηματισμών με την αύξηση των κλινών covid, με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα εάν χρειασθεί.