Quantcast

Γ. Παπαδόπουλος στο Real.gr: «Ενημερωθήκαμε για το σεισμό 1 λεπτό πριν- Πως λειτουργεί το ιαπωνικό 112»

Ποια είναι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πλήρως στον πρόσφατο σεισμό των 7,6R στην Ιαπωνία και κάνουν τη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» να πρωτοπορεί στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων αλλά και στην αντιμετώπιση καταστροφικών φυσικών φαινομένων;

O Έλληνας Καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, o οποίος συμμετέχει εδώ και δυο μήνες σε μια σημαντική ερευνητική συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Tohoku και βρίσκεται στην περιοχή αποκαλύπτει στο real.gr τα «μυστικά» των Ιαπώνων.

Προειδοποίηση με SMS 1 με 2 λεπτά πριν τον σεισμό

Όπως λέει, στην Ιαπωνία έχουν από χρόνια αναπτυχθεί πολύ εξελιγμένα συστήματα αντισεισμικής ενημέρωσης του πληθυσμού με βασικότερο στο σύστημα προειδοποίησης για σεισμό. «Καταγράφει το πρώτο και ασθενές σεισμικό κύμα και προειδοποιεί 1 ή 2 λεπτά πριν φθάσει το δεύτερο, δυνατότερο και συχνά καταστροφικό κύμα. Η προειδοποίηση αποστέλλεται σε όλα τα κινητά, στις υπηρεσίες και στην κρατική τηλεόραση ΝΗΚ», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, που έλαβε ένα τέτοιο μήνυμα ευρισκόμενος σε καφετέρια την ώρα του σεισμού.

Πρόκειται για το δικό μας 112, μόνο που στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογη υπηρεσία για τον σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε. Ωστόσο, όπως αναφέρει είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Τα υπερταχέα τρένα σταματούν αυτόματα με το πρώτο κύμα της δόνησης Στην τεχνολογία αντισεισμικής ενημέρωσης που εφαρμόζουν οι Ιάπωνες εντάσσεται και το γεγονός ότι οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι διαθέτουν δικό τους σύστημα προειδοποίησης και σταματούν τα τρένα για λόγους ασφαλείας. «Τα υπερταχέα τρένα-σφαίρες (shinkasen) που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες έως και 500 χλμ. την ώρα, σταματούν αυτόματα στην ευρύτερη επικεντρική περιοχή του σεισμού, καθώς διαθέτουν ειδικά συστήματα καταγραφής δονήσεων», αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινώνει άμεσα την ένταση του σεισμού Παράλληλα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινώνει την ένταση που είχε ο σεισμός σε δεκάδες τοποθεσιών σε όλη την Ιαπωνία. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει πυκνότατο δίκτυο εντασιομέτρων, δηλαδή ειδικών συσκευών που υπολογίζουν αμέσως την ένταση του σεισμού σε κάθε τοποθεσία.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εντός 3 λεπτών από τη γένεση του σεισμού «Όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος εκδίδεται προειδοποίηση για τσουνάμι εντός τριών λεπτών μετά τη γένεση του σεισμού με δημόσια ανακοίνωση στο ΝΗΚ, το οποίο προβάλλει χάρτες με τις ακτογραμμές που απειλούνται και με τα αναμενόμενα ύψη του κύματος», σχολιάζει ο Έλληνας Καθηγητής. Το ΝΗΚ ενημερώνει συνεχώς για την εξέλιξη του τσουνάμι μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές του και μεταδιδόταν σε δύο γλώσσες, την ιαπωνική και την αγγλική.

Σημαντική ερευνητική συνεργασία

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος συμμετέχει σε μια ερευνητική συνεργασία στο κορυφαίο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης των Καταστροφών του Πανεπιστημίου Tohoku της Ιαπωνίας, που σκοπό έχει πρώτον την ερευνητική συνεργασία σε θέματα αιχμής για τη μελέτη των τσουνάμι και δεύτερον την ενημέρωσή για τους τρόπους αποκατάστασης μετά από πολύ μεγάλους σεισμούς και τσουνάμι.

Η επιστημονική ομάδα σύντομα αναμένεται να εξάγει σημαντικά αποτέλεσμα που θα συνεισφέρουν στη διεθνή έρευνα. «Σε ότι αφορά στο δεύτερο αντικείμενο, τη διαχείριση και την αποκατάσταση μετά από πολύ μεγάλους σεισμούς, συγκεντρώνουμε υλικό που πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο και για τη χώρα μας.

Ωστόσο, ακόμη δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι περισσότερα», τονίζει ο Καθηγητής Σεισμολογίας προαναγγέλλοντας εξελίξεις.