Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά το άνοιγμα για διάλογο από τον πρωθυπουργό, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσιες τους δείχνοντας αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους.
Κλειστή για 8 ώρες η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών
Σε πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες με τρακτέρ και φορτηγά, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Το μπλόκο ξεκίνησε από τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής και διήρκεσε μέχρι τις 20.00 με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από παράπλευρες οδούς.
Κινητοποίηση μελισσοπαραγωγών στον Λευκό Πύργο
Με σειρές από άδειες κυψέλες, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μελισσοκόμοι στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν από το πρωί, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.
Οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις, όπως καταγγέλλουν, μελιού στη χώρα μας. Γι΄αυτό το λόγο, προέτρεπαν τους διερχόμενους από το πλακόστρωτο της παραλίας όπου είχαν συγκεντρωθεί, να δοκιμάσουν μέλια παραγωγής τους και μέλια από διάφορα καταστήματα για να βρουν διαφορές.
Κοζάνη: Αγρότες έριξαν άχυρα και κοπριά στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Την ίδια στιγμή στην Κοζάνη, αγρότες της περιοχής πέταξαν άχυρα και…κοπριά στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτυρόμενοι για αδιαφορία στα αιτήματά τους από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι αγρότες του μπλόκου των Κοίλων αναχώρησαν από τον κόμβο της «Τεχνομπετόν» και το μεσημέρι έκαναν κατάληψη και απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Στιγμές έντασης επικράτησαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όταν αγρότες επιχείρησαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.
Μητσοτάκης: «Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» …τα τρακτέρ»
«Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τη συνάντηση με τους αγρότες την ερχόμενη Τρίτη.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Καλημέρα και καλή Κυριακή!
Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%.
Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.
Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
H 15μελής επιτροπή που θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργό
Σύμφωνα με το larissanet.gr, τα ονόματα των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή είναι τα εξής:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
Νίκος Κούτρας
Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)