Quantcast

Αλεξανδρίδης: Όταν ρώτησα τους Τούρκους γιατί μου απαγόρευσαν την είσοδο είπαν ότι εκτελούν εντολές

Η περιπέτεια και η ταλαιπωρία που υπέστη χθες Σάββατο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία από τις Αρχές της γειτονικής χώρας, δεν είναι η μοναδική στα χρονικά. 

Παρόμοια κατάσταση περιέγραψε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ποντιακού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Οι Μωμόγεροι”, Κώστας Αλεξανδρίδης τον Ιανουάριο του 2020.

Εάν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω θα συναντήσουμε και άλλες παρόμοιες και ακατανόητες αποφάσεις των Τούρκων που ουδέποτε εξηγήθηκαν στους άμεσα ενδιαφερόμενους, ακόμη και όταν οι τελευταίοι θέλησαν και επιχείρησαν να μάθουν το γιατί.

Ήταν Ιανουάριος του 2020 όταν οι αρχές της γειτονικής χώρας, είχαν απαγορεύσει την είσοδο στον πρόεδρο του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», Κώστα Αλεξανδρίδη, κρατώντας τον στο αεροδρόμιο.

«Όταν τους ρώτησα εκεί γιατί μου απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα, μου απάντησαν ότι εκτελούν εντολές. Τώρα για ποιο λόγο είμαι επικίνδυνος εγώ, για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, κανείς δεν κατάλαβε ποτέ» δήλωσε στο GRTimes, ο κ. Αλεξανδρίδης.

«Όταν μάλιστα επέστρεψα, μίλησα με το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας προκειμένου να μάθω τους λόγους, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να με παραπέμψουν σε ένα e-mail στο οποίο θα μπορούσα να μιλήσω με το Κράτος και να ρωτήσω. Έκανα εκ νέου αίτηση για άρση της απαγόρευσης, αλλά μου την απέρριψαν και ουδέποτε μου έδωσαν μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι επικίνδυνο μπορεί να επιφέρω εγώ στην Τουρκία. Είμαι ένας άνθρωπος του Πολιτισμού, με δεκάδες παραστάσεις από το 1992 στη γειτονική χώρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα τότε» πρόσθεσε. 

Απαγόρευση διάρκειας πέντε ετών

Η περιπέτεια του κ. Τζιτζικώστα έληξε σχετικά γρήγορα σε σχέση με αυτό που είχε υποστεί ο Κώστας Αλεξανδρίδης από τις τουρκικές αρχές σχετικά με την άρση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. «Από ότι έχω διαβάσει από τον σχετικό νόμο, η απαγόρευση ισχύει για μια πενταετία. Μέχρι σήμερα δηλαδή δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα φανεί τι έγινε όταν παρέλθει η πενταετία. Πάντως δεν είμαι ο μόνος εγώ, ούτε ο κ. Τζιτζικώστας που υπέστη αυτή την ταλαιπωρία» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου «Οι Μωμόγεροι».

Μάλιστα, εξήγησε πως όλη αυτή η κατάσταση είχε προεκτάσεις και σε άλλα μέλη της οικογένειάς του. «Υπάρχει μια σειρά ανθρώπων, όπως και η σύζυγός μου και ο γιος μου που κρατήθηκαν στα κρατητήρια της Τουρκίας, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους. Η γυναίκα μου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, εγώ είμαι άνθρωπος του Πολιτισμού αλλά υπάρχει και μια σειρά άλλων ανθρώπων που ξεπερνούν τους δέκα στον αριθμό οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από την Τουρκία και δεν τους επιτραπεί  η είσοδος στη χώρα».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό αποτελεί ενδεχομένως πολιτική της Τουρκίας, όταν οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε πως «Όλοι εμείς, εγώ, ο κ. Τζιτζικώστας, είμαστε άνθρωποι που μέσα από τις δράσεις τους επιχειρούν να φέρουν τους λαούς κοντά. Που θέλουν να συμβάλλουν στην φιλία των δύο λαών. Από την Τουρκία ωστόσο υπάρχει μια επένδυση «μίσους» απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα, που ενώνουν. Άλλωστε τι άλλο μπορεί να πρεσβεύω εγώ μέσω του Πολιτισμού, τι άλλο μπορεί να πρεσβεύουν καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας».