Quantcast

Αλεξανδρινά και γκι: Τα χρώματα των Χριστουγέννων που δεν πρέπει να χάσουμε!

Κάθε εποχή και κάθε γιορτή έχει τα δικά της ήθη και έθιμα. Βρισκόμαστε στην αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την ωραιότερη εποχή του χρόνου. Τα Χριστούγεννα!

Φαγητά, γλυκά, ποτά, μουσική αλλά και... φυτά: Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα έλατα, εκτός από τα γκι και ου, ένα χριστουγεννιάτικο φυτό είναι το poinsettia ή στα ελληνικά «αλεξανδρινό».Το φυτό αυτό είναι δημοφιλές στις Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και πολύ αγαπητό στην Ελλάδα. Σε σπίτια, γραφεία, αυλές, στολισμούς τραπεζιών.

Έχει τα χαρακτηριστικά κόκκινα και πράσινα φύλλα, τα πιο γιορτινά χρώματα.Προέρχονται από την Κεντρική Αμερική και κυρίως το Μεξικό. Σύμφωνα με την παράδοση το αστεροειδές μοτίβο των φύλλων του να συμβολίζει το Αστέρι της Βηθλεέμ και το κόκκινο χρώμα να αντιπροσωπεύει τη ζωή -γέννηση του Ιησού, το σώμα και τη θυσία του αίματος μέσω Της Σταύρωσής Του. Η εμφάνισή του δηλώνει την έναρξη των Χριστουγέννων.

Τα ονόματα του πολλά: Αλεξανδρινό, λουλούδι του Άγιου Βασίλη, Άνθος των Χριστουγέννων, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστημονική όνομα Euphorbiapulcherrima που σημαίνει Ευφορβία η κομψοτάτη. 

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το αν θα μπορέσουμε φέτος να τα έχουμε… Αν δεν ανοίξουν ανθοπωλεία και φυτώρια, εάν δεν ξεκινήσουν οι λαϊκές αγορές να πουλάνε λουλούδια, αν δεν υπάρχουν σημεία πώλησης τότε, τα κόκκινα φύλλα θα μαυρίσουν, τα γκι και τα αλεξανδρινά θα μαραθούν και οι παραγωγοί θα χρειαστεί να στραφούν σε αποζημιώσεις. Ας βρεθεί ένας συνετός τρόπος να λειτουργήσουν ανθοπωλεία και φυτώρια με ασφάλεια, τηρώντας υγειονομικά πρωτόκολλα, μεν, αλλά δίνοντας χρώμα και μυρωδιές στις δύσκολες μέρες των Χριστουγέννων που έρχονται. Το χρειαζόμαστε όλοι μας.