Quantcast

«Αναρωτιέμαι αν κοιμούνται ήσυχα το βράδυ»

Οι συγγενείς των αστυνομικών που δολοφονήθηκαν από κακοποιούς στο Ρέντη, ξεσπούν κατά της τακτικής του Δημοσίου, που αρνείται να καταβάλει αποζημίωση.

Έστειλαν αστυνομικούς με ληγμένα αλεξίσφαιρα δεκαετίας, χωρίς εμπειρία και κατάλληλη εκπαίδευση, να συλλάβουν επικίνδυνους κακοποιούς. Και όταν δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν από τα πυρά τους, η πολιτεία αποποιήθηκε των ευθυνών της και απέδωσε το έγκλημα σε «αστάθμητο παράγοντα» και στην επικινδυνότητα των δραστών. Αίσθηση προκαλούν οι αιτήσεις αναίρεσης του ελληνικού Δημοσίου, που αποκαλύπτει το real.gr, κατά αγωγών αποζημίωσης αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον και των οικογενειών τους.

Γιάννης Ευαγγελινέλης

Γιάννης Ευαγγελινέλης 

Την 1η Μαρτίου 2011 κακοποιοί λήστεψαν με καλάσνικοφ ένα περίπτερο στο Μενίδι. Λίγο μετά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν το αυτοκίνητο των δραστών στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι. Όταν το όχημα έφτασε στην περιοχή του Ρέντη, ο οδηγός σταμάτησε απότομα, οι κακοποιοί πήραν θέση μάχης και μόλις αντίκρισαν τους αστυνομικούς, τους γάζωσαν με τα καλάσνικοφ, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη και τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη.

Οι οικογένειες των δύο αστυνομικών στράφηκαν νομικά κατά του Δημοσίου ζητώντας από ένα εκατομμύριο ευρώ ως ηθική αποζημίωση. Η μητέρα και οι δύο αδελφές του Γιάννη Ευαγγελινέλη υποστήριξαν στην αγωγή τους, ότι ο αστυνομικός «δεν έφερε τον απαιτούμενο εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει τους βαρύτατα οπλισμένους ληστές. Το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε δεν ήταν κατάλληλο για να εμποδίσει την είσοδο βλημάτων από πολεμικό όπλο στο σώμα του, ενώ είχε 10ετή εγγύηση χρήσης που είχε παρέλθει. Το κράνος δεν ήταν αλεξίσφαιρο, με αποτέλεσμα να το διαπεράσει σφαίρα και να καρφωθεί στο κεφάλι του, προκαλώντας το θάνατό του».

«Γλωσσικό ολίσθημα»

Στην αγωγή που κατέθεσαν οι δικηγόροι Δήμητρα Πλαστήρα και Θεώνη Παναγιωτοπούλου για λογαριασμό της οικογένειας Ευαγγελινέλη, σημειώνεται ότι «δεν υπήρχε πλάνο διακοπής της κυκλοφορίας μέσω της Τροχαίας προκειμένου να στηθεί στους δράστες, στην πορεία της διαδρομής τους, ενέδρα από περιπολικά ή ακόμα και την Ε.Κ.Α.Μ.». Υποστηρίζουν ότι υπήρξε «γλωσσικό ολίσθημα» του εκφωνητή του Κέντρου ΔΙ.ΑΣ. ως προς το στίγμα των δραστών, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να βρεθούν απέναντι από τα καλάσνικοφ χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ήταν νέοι 21 έως 24 ετών, πρώην στατικοί φρουροί που είχαν εκπαιδευτεί μόλις δέκα ημέρες για να ενταχθούν στην ομάδα, επομένως δεν θα έπρεπε να σταλούν σε μια αποστολή με τόσο επικίνδυνους κακοποιούς.

Η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα

Η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα

H αγωγή της οικογένειας Ευαγγελινέλη ξεκίνησε να εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό τον περασμένο μήνα, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Το Δημόσιο υποστήριξε, ότι ο θάνατος των αστυνομικών «οφείλεται στην αιφνιδιαστική δράση και επίθεση των κακοποιών, δηλαδή σε αστάθμητο παράγοντα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος», προκαλώντας την αγανάκτηση της οικογένειας του νεκρού αστυνομικού. «Η Δικαιοσύνη, που τόσο πίστευε, σήμερα πληγώνει τη μνήμη του παιδιού μου, με την επίσημη απόφασή της, ότι κανείς δεν φταίει που οδηγήθηκε στο θάνατο ενώ ακολουθούσε πιστά τις εντολές των αρμοδίων οργάνων της Διοίκησης εκείνη την τελευταία βάρδια της ζωή του. Αναρωτιέμαι, κοιμούνται ήσυχα το βράδυ, όλοι όσοι συντέλεσαν από τη θέση ευθύνης τους, σε αυτή τη σφαγή;» δηλώνει η μητέρα του αστυνομικού, Σεβαστιανή Ευαγγελινέλη. «Ευελπιστούμε ότι οι έμπειροι Δικαστές που θα κρίνουν την ένδικη αγωγή και την έφεση, θα επαναξιολογήσουν τα πραγματικά περιστατικά και το αποδεικτικό υλικό και θα ερμηνεύσουν ορθά το νομό, διορθώνοντας την πρώτη, λαθεμένη κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και δικαιώνοντας τις ψυχές των νεαρών αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον» λέει από την πλευρά της η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα. Για την υπόθεση καταδικάστηκαν σε δις ισόβια δύο ομογενείς από τη Ρωσία.

«Πάρτε μας στο κινητό!»

Η υπόθεση της δολοφονίας των δύο ανδρών της ΔΙΑΣ στην περιοχή του Ρέντη, δεν είναι η μόνη που το Δημόσιο στρέφεται κατά των θυμάτων αστυνομικών, αρνούμενο να τα αποζημιώσει. Δεκατρία χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, η πολιτεία αρνείται να καταβάλλει αποζημίωση στην Σοφία Ψυχογιού που τραυματίστηκε σοβαρά και έχει αναπηρία.

«Όλοι όσοι είχανε υπηρεσία εκείνη την ημέρα ήταν δόκιμοι. Δεν θα έπρεπε μόνοι τους να εκτελούν υπηρεσία. Οι οδηγίες που είχαν ήταν “αν συμβεί κάτι πάρτε μας στο κινητό!”» υποστηρίζει στην αγωγή της η αστυνομικός, που τότε ήταν 23 ετών. «Αντί για ανθεκτικό υλικό και αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες, το φυλάκιο ήταν κατασκευασμένο από απλό αλουμίνιο υλικό και διέθετε απλό, εύθραυστο τζάμι συνήθους χρήσης. Αυτό είχε ως συνέπεια, η σφαίρα να το διαπεράσει και να με πλήξει στην ωμοπλάτη».

Αν και η αστυνομικός κέρδισε την αγωγή, το Δημόσιο αρνήθηκε να της καταβάλλει αποζημίωση και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι ο τραυματισμός της οφειλόταν «σε πρωτόγνωρη, πρωτοφανή, αιφνίδια και απρόβλεπτη εγκληματική συμπεριφορά με ανθρωποκτόνο πρόθεση»…