Quantcast

Αντιδράσεις καλλιτεχνών μετά την πρόταση της εισαγγελέως για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Οι πρώτες αντιδράσεις καλλιτεχνών μετά την εισαγγελική πρόταση για τον Πέτρο Φιλιππίδη. 

Υπενθυμίζεται ότι την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση πρότεινε η εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αλλά την ενοχή του για τις δύο  απόπειρες βιασμού. 

Η εισαγγελέας της Έδρας Στέλλα Στόγια χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο ηθοποιό ως «κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει το «όχι» και όταν το άκουγε γινόταν «αγρίμι», ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού για τις οποίες παραπέμφθηκε, και αθώο, λόγω αμφιβολιών, για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση.

Η κ. Στόγια κλείνοντας την αγόρευσή της την Παρασκευή, περιέγραψε με μελανά χρώματα την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του Πέτρου Φιλιππίδη λέγοντας: «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση ο κατηγορούμενος, ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά. Το “όχι” το άκουγε σαν “ναι”. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί τού λένε “όχι”. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή, ο μάρτυρας Μπιμπίλας κατέθεσε για τον “αυτοκράτορα” Φιλιππίδη. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε δεν είχε λόγο να βιάσει, αναρωτιέμαι, χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται ότι “έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλου ατόμου…”».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών. 

Η ανάρτηση της Μαριάννας Τουμασάτου

Μετά τις εξελίξεις στη δίκη του ηθοποιού, υπήρξαν νέες αντιδράσεις στα social media, ανάμεσα σε αυτές και η ανάρτηση της Μαριάννας Τουμασάτου, η οποία δημοσίευσε φωτογραφία με τον Πέτρο Φιλιππίδη σε Instagram story, όπου έγραψε: «ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ!!! ΑΘΩΟΣ ΛΟΓΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ». 

Η αντίδραση της Τζένης Διαγούπη

Η Τζένη Διαγούπη έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση του ΣΕΗ. Η ηθοποιός όταν ρωτήθηκε για την αναφορά του Πέτρου Φιλιππίδη στο όνομά της στο δικαστήριο ήταν πολύ φειδωλή χωρίς να θέλει να πει πολλά. «Δεν έχω να πω κάτι. Σας ευχαριστούμε όλους που είστε εδώ. Δεν θα μιλήσουμε για τίποτα από αυτά» είπε και συνέχισε για την εξίσωση των πτυχίων των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης στη μαραθώνια απολογία του, είπε μεταξύ άλλων: «Ποιος τα λέει αυτά; Ο Τσαρούχας; Ο Μπιμπίλας; Ο Μπουρδούμης; Ένας δεν ήρθε μόνος του να μου πει τίποτα! Η Τζένη Διαγούπη που ερχόταν στο γύρισμα και μου έτριβε τα πόδια; Ξαφνικά ανακάλυψε κι αυτή ότι είμαι βιαστής; Θέλουν να ξεχάσουμε το παρελθόν τους! Εμένα θέλουν να με βγάλουν από το θέατρο. Με έβγαλαν. Δεν λέω ότι δεν μου στοιχίζει. Με στεναχωρεί. Από τη μνήμη και την καρδιά όλου του κόσμου δεν θα με βγάλουν ποτέ! Ό,τι κι αν γίνει! Ό,τι κι αν βγάλετε! Εγώ είμαι αγαπητός! Δεν είμαι σαν τον Μπέζο! Μυστήριος. Με αγαπούν!». 

Μυρτώ Αλικάκη: «Εγώ είχα καλή σχέση με τον Πέτρο Φιλιππίδη»

Από την πλευρά της, η Μυρτώ Αλικάκη μιλώντας στην εκπομπή «Γεια σου» ανέφερε ότι είχε καλή σχέση με τον Πέτρο Φιλιππίδη και πως συνεργάστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, δεν ήθελε να επεκταθεί περισσότερο στην εισαγγελική πρόταση, τονίζοντας πως «πρέπει να μπει μια τάξη σε όλο αυτό».

 

Γιώργος Ηλιόπουλος: «Δεν μπορώ να νιώσω δικαίωση για έναν άνθρωπο που βασανίζεται»

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μίλησε στους δημοσιογράφους για την πρόταση της εισαγγελέως για τον Πέτρο Φιλιππίδη, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Εγώ δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχουμε εμπιστευτεί τους δικαστές να κρίνουν πράγματα για τα οποία εμείς δεν έχουμε τα στοιχεία, την εκπαίδευση και την ικανότητα να κρίνουμε τι είναι σωστό και λάθος. Δεν μπορώ να νιώσω δικαίωση για έναν άνθρωπο που βασανίζεται. Τι δικαίωση να νιώσω; Μόνο στενοχώρια και θλίψη νιώθω» ανέφερε ο ηθοποιός. 

Τιτίκα Στασινοπούλου: «Ο καημένος αυτοκτόνησε από το ψώνιο του»

Παράλληλα, η Τιτίκα Στασινοπούλου μίλησε για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου, ενώ σχολιάζοντας την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, ανέφερε: «Όχι, ήταν άλλο πράγμα ο Φιλιππίδης. Ο καημένος ο Πέτρος από το μεγάλο του ψώνιο για τον εαυτό του θεωρώ πως αυτοκτόνησε. Είναι πραγματικά κρίμα, άνθρωποι αξιόλογοι και ταλαντούχοι να ξεπέφτουν έτσι».

Σχολιάζοντας το πώς της φάνηκαν οι, μέχρι στιγμής, αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είπε: «Περιμένω και δεν είμαι βιαστική γιατί έχουμε αργούς ρυθμούς στην Ελλάδα. Περιμένω να δω τι ακριβώς θα γίνει. Έχω πίστη στους θερμούς και στις αξίες. Είμαι υπομονετική».

Όσον αφορά στο αν γνώριζε κάποιες από τις κακοποιητικές συμπεριφορές από τον χώρο του θεάτρου, μιλώντας στο «Λοιπόν», ανέφερε: «Όχι, δεν είχα καμία γνώση όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε. Οι ηθοποιοί στην μεγαλύτερη τους μερίδα είναι καλοί άνθρωποι, οικογενειάρχες με αξίες και με αρχές. Δεν είναι έτσι. Στο θέατρο από παλιά υπήρχαν κάποιες καταστάσεις που ξέφευγαν αλλά δεν τις θεωρώ πρότυπο».

Η ποινή που προβλέπεται

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι το δικαστήριο μπορεί να αγνοήσει την εισαγγελική πρόταση και μπορεί να καταδικάσει ή να αθωώσει τον ηθοποιό για όλες τις πράξεις. «Στο δικαστήριο, είναι τρεις δικαστές και η πλειοψηφία είναι ένορκοι, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την κοινή γνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, ο γνωστός δικηγόρος σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η πρόταση της εισαγγελέως «κινήθηκε στα πλαίσια της κοινής λογικής». Στην ερώτηση εάν η σημερινή πρόταση ήταν απόφαση, τι ποινές θα επέφερε ο δικηγόρος είπε: «Το πλαίσιο ποινής όσον αφορά τις απόπειρές είναι από 2 έως 8 χρόνια κάθειρξη. Εάν είχαμε και ένα έλαφρυντικό που ενδεχομένως θα αναγνώριζε το δικαστήριο, θα είχαμε πάλι 8 χρόνια κάθειρξη έως έναν χρόνο φυλάκιση».