Quantcast

Απεργία στην εστίαση – Κινητοποιήσεις και κλειστά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα

Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης σήμερα, και οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα αντιδρούν, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης της πανδημίας.

Αθήνα:

Οι επαγγελματίες στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους κατέθεσε υπόμνημα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε μεταξύ άλλων πως «στόχος είναι να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά».

Θεσσαλονίκη:

Κινητοποίηση έλαβε χώρα και στη Θεσσαλονίκη, με διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας -Θράκης

Πάτρα:

Σην Πάτρα, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου που γέμισε με μαύρα μπαλόνια με τη συμμετοχή καταστηματαρχών της εστίασης, εμπόρων, εκπροσώπων του Δήμου Πατρέων και φορέων της περιοχής.

|

Καβάλα:

Στην Καβάλα, με κεντρικό σύνθημα «δεν είμαστε εναντίον των μέτρων, αλλά τα μέτρα είναι εναντίον μας» το σύνολο των επαγγελματιών εστίασης διαμαρτυρήθηκαν το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Καπνεργάτη.

Ηράκλειο:

Σε τρίωρο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους προχώρησαν και οι καταστηματάρχες της Κρήτης, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου συγκεντρώθηκαν στη Λότζια στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που είχε διοργανωθεί.

ΠΟΕΣΕ: Επιτυχημένη η σημερινή απεργία στην εστίαση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει:

«Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά.

Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ).

Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.

Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τζίρος στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον, ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατά 40%-50% μείωση του κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων».