Quantcast

Αρχικελευστής «Βέλους»: Παρακαλούσαμε τόσο καιρό να μετακινηθεί, δεν έκαναν τίποτα - ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ιστορικό «Βέλος» από τους μανιασμένους ανέμους που έπνεαν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

Το αντιτορπιλικό – σύμβολο κατά της Χούντας ήταν στα νερά του Θερμαϊκού, στο Μέγαρο Μουσικής και χθες, Κυριακή, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε έναν χώρο του λιμανιού όπου παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή αφού στην πρύμνη του έχει σημειωθεί ρήγμα.

Ο κ. Παναγιώτης Καλλίνος αρχικελευστής του ιστορικού πλοίου είπε μιλώντας στο Open πως έκαναν αγώνα από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 «ΣΦΕΑ» να μεταφερθεί εδώ και καιρό το σκάφος σε ασφαλή χώρο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και εγώ λαβωμένος ψυχικά είμαι διότι αυτή η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Παρακαλούσαμε τόσο καιρό να μετακινηθεί το σκάφος. Δεν ήταν μέσα στο λιμάνι, ήταν στον λιμένα της Θεσσαλονίκης με τελικό αποτέλεσμα οι άνεμοι να το χτυπάνε αλύπητα το καράβι. Κάναμε πολλές φορές διάφορες παραστάσεις, ζητήσαμε από τον δήμο, την περιφέρεια, από διάφορους φορείς να κάνουν κάτι και δεν έκαναν τίποτα. Είχα κάνει επανειλημμένα τηλεφωνήματα, τους έστειλα μέιλ, τους έστειλα μέσω facebook ειδοποιήσεις και τους ζητούσα το καράβι να προστατευτεί. Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα, όλοι που ασχολούμαστε με την θάλασσα γνωρίζουμε πως εκεί που ήταν δεν θα μπορούσε να είναι προστατευμένο. Τραυματίστηκε στην πρύμη. Δεν έφταιγε το ίδιο το Ναυτικό, το Ναυτικό ζητούσε να μετακινηθεί το σκάφος. Το πλήρωμα αγωνιούσε κάθε μέρα για την κατάσταση που ήταν».

«Όποιος έχει υπηρετήσει σε ένα καράβι του Πολεμικού ναυτικού σίγουρα νιώθει πως είναι κομμάτι του εαυτού του. Είναι η ψυχή του, τα καράβια έχουν ψυχή. Είναι δυνατόν να μην νιώθεις μια μεγάλη τραυματική εμπειρία όταν βλέπεις έτσι αυτό το κομμάτι του εαυτού σου έτσι», σημείωσε.

 
 

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής και αφού προηγήθηκαν εργασίες από ειδικά συνεργεία, ξεκίνησε η μεταφορά του αντιτορπιλικού συνοδεία δύο ρυμουλκών.

Μάλιστα, στα μέση της διαδρομής περιμένει ένα ακόμη πλωτό σκάφος, το οποίο έχει κινητοποιηθεί για να συνεχίσει τη ρυμούλκηση του «Βέλους» όταν το αντιτορπιλικό πλεύσει σε μεγαλύτερο βάθος υδάτων του Θερμαϊκού.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, τα ειδικά συνεργεία με τη συνδρομή δύτη κατάφεραν να συγκρατήσουν το ιστορικό πλοίο, με προτεραιότητα το δέσιμο των κάβων.

Σημειώνεται ότι το «Βέλος» υπέστη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες εκτεταμένες φθορές από την κακοκαιρία, ενώ ο Σύλλογος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων έχει ζητήσει για την προστασία του, τη μεταφορά του προς το Παλαιό Φάληρο.

Η ιστορία του «Βέλους»

Πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις. Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας είναι και βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού το, τότε, USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών ενώ βύθισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο όπως και έτερο πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν δεκατρείς σταυροί μάχης όπως και άλλα παράσημα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας μαζί με τρία ίδιου τύπου, μια παραχώρηση που είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ - Ελλάδας. Το πλοίο που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι πέρα από τον μακρινό Ειρηνικό Ωκεανό αποτέλεσα ένα σημαντικό πλοίο για το ΠΝ στο σκληρό ελληνικό Αιγαίο. Παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991 ενώ ήταν το 1994 όταν χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α). Σήμερα υπάρχουν μόλις τέσσερα πλοία του τύπου από τα 175 του τύπου που είχαν ναυπηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριου του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε επίσημα ξεκινήσει Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 250.000.