Quantcast

Ασφυκτική πίεση του ΕΣΥ και νοσοκομείων της Αττικής με επίπτωση στις συνθήκες νοσηλείας

Σε οριακή κατάσταση είναι το εθνικό σύστημα υγείας παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας ,για τη στήριξη των νοσοκομείων.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον πάνω από 3.000 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ,με τους μισούς από αυτούς στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Μαρτίου έχουν εισαχθεί για νοσηλεία 1.529 ασθενείς, εκ των οποίων οι 400, το τελευταίο 24ωρο.

Παρά τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, η πίεση είναι μεγάλη στα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Νίκαιας καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών είναι πλέον επισφαλής, δεν γίνονται δηλαδή όσα πρέπει να γίνονται για τη σωστή νοσηλεία τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διασπορά του ιού σε όλη την χώρα. Στον τελευταίο απολογισμό του ΕΟΔΥ, κρούσματα καταγράφηκαν σε 60 Περιφερειακές Ενότητες και είναι χαρακτηριστικό ότι  στον επικαιροποιημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που αποτυπώνει  την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία, καθώς σε αυτές τις περιοχές, ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το 4%.

Ο κύριος λόγος της μεγάλης διασποράς του ιού, είναι η εξάπλωση του Βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό. Εχουν εντοπιστεί 1.667 περιστατικά σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική όπου το 70% περίπου των κρουσμάτων εκτιμάται ότι είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.  Όμως την αγωνία εντείνει και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48 περιστατικά εκ των οποίων τα 41 στη Θεσσαλονίκης, 2 στα Ιωάννινα και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.