Quantcast

Αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα: Εκτιμήσεις για 2,5 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ως το τέλος της εβδομάδας -Βίντεο

«Παγωμένοι» οι οδηγοί με το ράλι τιμών στα βενζινάδικα - Σε ποιες περιοχές η βενζίνη βρίσκεται ήδη μια ανάσα από τα 2,5 ευρώ. 

Μετά το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία από ΗΠΑ και Βρετανία αλλά και τη σωρεία κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όλα δείχνουν πως η δραματική άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, θα διαρκέσει για αρκετό καιρό. 

Μάλιστα, ενδεικτική είναι η εκτίμηση του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργου Ασμάτογλου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στα καύσιμα μεταβάλλονται συνεχώς, ενώ πλέον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Ήδη σε πολλά νησιά η τιμή της βενζίνης βρίσκεται λίγο πριν να αγγίξει τα 2,5 ευρώ με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ικαρία, όπου καταγράφεται τιμή στα 2,36 ευρώ και τα Κύθηρα με 2,38 ευρώ.

Μάλιστα, ρεκόρ ανόδου καταγράφεται στη Μήλο με την τιμή να φτάνει τα 2,48 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ και η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,90 ευρώ το λίτρο. Η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στα 1,60 ευρώ το λίτρο, είπε η ίδια, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Από την πλευρά της, η ίδια επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Ασμάτογλου ότι η τιμή της βενζίνης θα φθάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

«Τα διυλιστήρια τι κάνουν», αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής. «Ενώ δεν αγοράζουν συνέχεια και διαθέτουν από τα αποθέματά τους, τα τιμολόγια που μας στέλνουν είναι συνεχώς με αυξήσεις», συμπλήρωσε.

«Η τιμολόγησή τους γίνεται με τις τρέχουσες αυξημένες τιμές κι όχι με την τιμή που αγόρασαν το πετρέλαιο που είναι χαμηλότερη και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις που μας βάζουν», ανέφερε. 

«Εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα ότι η βενζίνη στην Ελλάδα είναι παράλογα πανάκριβη, είναι είδος πολυτελείας, γιατί έχει 24% ΦΠΑ και υψηλό ΕΦΚ, αυτό είναι άδικο. Γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει ένα βήμα σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ζάγκα. 

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη απόκλιση όσον αφορά τις τιμές που επικρατούν στην Κύπρο, καθώς η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στα 1,37 ευρώ το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,96 ευρώ το λίτρο. 

Δείτε τα βίντεο: 

 

 

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές της ενέργειας σήμερα 

Αυξημένη στα 349,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (6 % πάνω σε σχέση με την σημερινή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στην κάλυψη της ζήτησης παραμένει και για την αυριανή ημέρα σε σχετικά υψηλά επίπεδα (13,9%). Φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να καλύψουν αύριο το 35,6 και 33,9 % της ζήτησης αντίστοιχα ενώ οι εισαγωγές φθάνουν στο 8,2 %.

Σημαντικά μειωμένη είναι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο. Διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στα 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 21,5 % σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.