Quantcast

Αυτός είναι ο πράκτορας σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου - Τι φοβούνται στην ΕΥΠ μετά τη διαφυγή της

Ως ένα άτομο χαμηλών τόνων και με οικονομική επιφάνεια περιγράφουν γείτονες και εργαζόμενοι τη «Μαρία Τσάλλα» ή αλλιώς την Ιrena Alexandrovna Smireva, τη Ρωσίδα κατάσκοπο που δρούσε στην Ελλάδα.

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη ζωή της «Μαρίας Τσάλλα», της Ρωσίδας κατασκόπου που -σύμφωνα με την ΕΥΠ- ήρθε στην Ελλάδα το 2018 με ψεύτικα στοιχεία και διέφυγε στην πατρίδα της τον περασμένο Ιανουάριο.

Πλέον η έρευνα των Αρχών στρέφεται στο να διαπιστωθεί ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη γυναίκα, όπως όλα δείχνουν, ήταν παντρεμένη με Ρώσο που δρούσε και αυτός ως πράκτορας στη Βραζιλία με το όνομα Daniel Campos και κάποια στιγμή ανακλήθηκε.

 

Σημειώνεται πως ο «Περουβιανός» Daniel Campos προκειμένου να δείχνει ότι έχει μία φυσιολογική ζωή, διατηρούσε σχέση στη Βραζιλία με μία γυναίκα η οποία, όταν αυτός εξαφανίστηκε, τον δήλωσε ως αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές ανακοινώσεις στα social media όπως η παρακάτω φωτογραφία.

Σύμφωνα με το Open, αξιωματικοί της ΕΥΠ έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια της κατασκόπου σε εξωτερικό και Ελλάδα. Εκτιμάται ότι ο λόγος που ταξίδεψε η 35χρονη, η οποία χρησιμοποιούσε το όνομα ενός νεκρού παιδιού σχετίζονται με τη δράση της.

Την ίδια στιγμή, η ΕΥΠ ερευνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κατασκόπου, η οποία φέρεται να συνεργαζόταν με κατάσκοπο στη Σλοβενία, τον οποίο συνέλαβαν οι τοπικές Αρχές πριν από δύο μήνες. Το ίδιο διάστημα, η κατάσκοπος «εξαφανίστηκε» από τη χώρα μας και πιθανότατα έλαβε εντολές να επιστρέψει στη Ρωσία. Η ΕΥΠ φοβάται ότι υπάρχει κατασκοπευτικό δίκτυο στην Ελλάδα και ότι πιθανόν συνεργοί της να έχουν μείνει πίσω.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πριν από έναν χρόνο διαπιστώθηκε μία ανακολουθία στα έγγραφα ενός ληξιαρχείου, στην περιοχή της Αττικής. Συγκεκριμένα είχε γίνει παραποίηση, είχαν σκιστεί σελίδες και είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους άλλες με εμφανώς διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα σε σχέση με τα αρχεία της εποχής.

Έτσι, ξεκίνησε η έρευνα της ΕΥΠ για το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο έδειξε ότι πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δρούσε κατόπιν εντολής ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη μέθοδο των illegals. Είναι μία μέθοδος η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την Αυστρία και την Πολωνία.

 

Σενάριο... ταινίας η ζωή και η δράση της στην Αθήνα

Η Irina στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Ανήκει στους «illegals», την ειδική κατηγορία κατασκόπων που τοποθετούνται σε χώρες του εξωτερικού έχοντας συγκεκριμένη απόρρητη αποστολή.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τσάλλα» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

 

Είναι προφανές ότι η δράση της δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα.

Το «στήσιμο» του χαρακτήρα της εκτιμάται ότι κόστισε 5 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Η ίδια παρουσιάστηκε ως «Μαρία Τσάλλα» στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2018. Δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών και έστησε μια ζωή από την αρχή.

Άνοιξε ένα κατάστημα πλεκτών στο Παγκράτι, έμενε σε ένα σπίτι δίπλα στο μαγαζί και λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας που εμφάνιζε ως χόμπι.

Είχε φίλους, έκανε σχέση με έναν Έλληνα δηλώνοντας... ερωτευμένη, ενώ συνήθιζε να έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να μην κινεί υποψίες για τη δράση της. 

Το παραμικρό δεν είχε αντιληφθεί ούτε ο Έλληνας σύντροφός της, ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκε αρμοδίως από την ΕΥΠ για τη δράση της. Η «Μαρία Τσάλλα» είχε προφανώς φροντίσει να βρει σύντροφο στη χώρα μας για περαιτέρω κάλυψη.

Πώς την «ξεσκέπασαν» 

Απόρρητες πληροφορίες έφθασαν τον Ιανουάριο στην ΕΥΠ, για την κατασκοπευτική δράση μιας γυναίκας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα».

Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα αυτή χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης με τα στοιχεία ενός μωρού που είχε πεθάνει στη γέννα.

Η κατάσκοπος όμως είχε ήδη προλάβει να διαφύγει. Πριν από δύο μήνες, οι Αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφό της. Έτσι, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ανακάλεσαν την «Τσάλλα» στη Μόσχα για να την «εξαφανίσουν».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη και την υπάλληλό της στο μαγαζί με πλεκτά που διατηρούσε στο Παγκράτι, επικαλέστηκε λόγους υγείας και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τo Star, η Irina αποκαλύφθηκε μάλλον από μια υπάλληλο σε δημοτολόγια γιατί εντοπίστηκε κίνηση τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που είχαν πεθάνει. Η Μαρία ή Irina εκμεταλλευόταν πρόσωπα, υπηρεσίες ή διαδικασίες και προωθούσε ταυτότητες και διαβατήρια με τα ονόματα των νεκρών σε άλλους κατασκόπους ή βαρυποινίτες ή «φίλους» που ήθελε η χώρα της να εξαφανίσει και να κρύψει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, όλα ξεκίνησαν από τη Σλοβενία, όταν διαπιστώθηκε ότι άτομο που ανήκε στην ειδική κατασκοπευτική κατηγορία των «illegals» αντάλλασε μηνύματα με μια γυναίκα από την Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τ.». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ίδια όσο και οι χειριστές της από την υπηρεσία που εργαζόταν, είχαν καταλάβει ότι η ΕΥΠ είναι στα ίχνη της και ίσως να επέστρεφε στη χώρα με εντελώς διαφορετικό προφίλ.  Η εξιχνίαση της υπόθεσης πλέον από την ΕΥΠ έβαλε «φρένο» στην επιστροφή της στην Ελλάδα. 

Ποιοι είναι οι «illegals»

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της.

Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Υ.Π. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», ρωσικής καταγωγής, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».