Βασιλακόπουλος στον realfm 97,8: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα ασφαλές εμβόλιο

Τι δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα ασφαλές εμβόλιο, ένα εμβόλιο που έχει λύσει το πρόβλημα ουσιαστικά στη Μεγάλη Βρετανία. Οι σπάνιες θρομβώσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, αν φταίει ή δεν φταίει το εμβόλιο, έχουν εμφανιστεί σε ανθρώπους που είναι κάτω από 55 ετών και δη σε γυναίκες. Άρα αυτή τη στιγμή που ο εμβολιασμός στην Ελλάδα είναι μόνο για τους άνω των 60 κατ'ουσίαν δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει η οποιαδήποτε συζήτηση περί της ασφάλειας του εμβολίου" δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Υπάρχουν κάποια πολύ σπάνια περιστατικά που έχει εμφανιστεί μια θρόμβωση φλεβών του εγκεφάλου και η οποία συνδυάζεται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και όλο αυτό θεωρείται ότι είναι ανοσολογική βάσης, δηλαδή πιθανολογείται αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι ο οργανισμός φτιάχνει αυτοαντισώματα που ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια, που αφενός μεν γίνονται θρόμβοι αφετέρου δεν τα καταναλώνουν. Αυτό έχει παρατηρηθεί στην Αγγλία σε περίπου 18 εκατ. δόσεις είχαμε 22 τέτοια περιστατικά. Στη Γερμανία σε 2,6 εκατ. δόσεις είχαμε 7 περιστατικά. Πρακτικώς λοιπόν, έχει μια συχνότητα που είναι 1,2 με 3 στο εκατομμύριο. Τώρα πια ξέρουμε το σύνδρομο, μπορούμε να το υποπτευθούμε. Μόνο και μόνο αν νοσήσω από κορωνοϊό έχω αυξημένη πιθανότητα να πάθω θρόμβωση. Στο 1 εκατ. που θα νοσηλευτεί με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, η συχνότητα εμφάνισης αυτής της επιπλοκής, της θρόμβωσης, είναι 350 άτομα με 800. Στο 1 εκατ. νοσηλευόμενους τόσα άτομα θα κάνουν θρόμβωση" ανέφερε.