Quantcast

Έκτο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών - Η Ελλάδα Μετά VI: Η πολιτική σταθερότητα για τη χώρα απαιτεί συναινέσεις

Το συνέδριο διεξάγεται σήμερα και αύριο, στην Αθήνα, στις αίθουσες του  ξενοδοχείου Κάραβελ, σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Στο πλαίσιο του 1ου κύκλου του Ετήσιου Συνεδρίου «Κύκλος Ιδεών» πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Το στοίχημα της αυτοδυναμίας και οι άλλοι» μεταξύ των καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κ.κ.: Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Θανάσης Διαμαντόπουλος,  Γιώργος Σωτηρέλλης και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο αρθρογράφος Λευτέρης Κουσούλης και η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε ότι η πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για τη χώρα απαιτεί συναινέσεις και συνεννοήσεις ενω επισημάνθηκε ότι μπορεί να είναι θεμιτή η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία  αλλά σε περίπτωση που προκύψει ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πολιτικά και προγραμματικά και οχι ατομικά. 

Επίσης υποστηρίχθηκε ότι δεν έχουν γίνει εμφανή οι προγραμματικές προτάσεις των κομμάτων ώστε να διαφανούν και τα περιθώρια κυβερνητικών συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.  Οι ομιλητές συμμερίστηκαν την εκτίμηση ότι το « αντι-ΣΥΡΙΖΑ» που  συνετέλεσε στην εκλογική  νίκη του κ. Μητσοτάκη, το 2019, δεν υφίσταται και πώς  έχει διαρραγεί η πολιτική συμμαχία με το Κέντρο , εξαιτίας των παρακολουθήσεων , της έλλειψης συναινέσεων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων κι άλλων κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης.

Ακόμη τονίστηκε ότι όλα τα σενάρια  είναι υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος των πρώτων εκλογών.

Το συνέδριο διεξάγεται σήμερα και αύριο, στην Αθήνα, στις αίθουσες του  ξενοδοχείου Κάραβελ, σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Η έναρξη της πρώτης ημέρας ξεκίνηση με την παρουσίαση έρευνας της Metron Analysis από από τον  Στράτο Φαναρά και ακολούθησε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα με θέμα «Είναι διαχειρίσιμοι οι πολιτικοί φόβοι;»