Quantcast

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Άνοιξε η πλατφόρμα - Τι ισχύει για όσους νόσησαν, όσους έκαναν 4η δόση και τους ανεμβολίαστους

Όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα αφορούν αναμνηστικές δόσεις.

Όπως ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα βρίσκεται σε λειτουργία και πλέον όσοι προβλέπεται έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα εμβόλια στηρίζονται στην m-RNA τεχνολογία και είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών του κοροναϊού Ομικρον 1, Ομικρον 2, Όμικρον 2.7 και Ομικρον 5.

Όπως είπε, με τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να εμβολιαστούν οι 12 ετών και άνω, ενώ οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα ηλικίας 12-15 που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανασοκαταστολή και φροντιστές ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ευάλωτοι που έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου και έχει περάσει ένα διάστημα άνω των τριών μηνών έκτοτε, θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα επικαιροποιημένα. Δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν το βασικό εμβόλιο και όχι τα επικαροποιημένα. 

Η  κ. Θοδωρίδου μίλησε για την ψυχολογική κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς και είπε πως είναι ένα διεθνές φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πειθώ και επιχειρήματα προς τους πολίτες και όχι επιπλέον πίεση.

Ως γνωστόν η επιτροπή είχε συστήσει την τέταρτη δόση στους άνω των 60 και σε όσους έχουν σοβαρά νοσήματα με τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτό που διευκρίνισε η πρόεδρος της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία δόση, ή την νόσηση τους για να μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν τα επικαιροποιημένο εμβόλια θα είναι ουσιαστικά τα μοναδικά εμβόλιο που θα κάνουμε στο έτος, δηλαδή αν πρόκειται για ετήσιο εμβολιασμό, η ίδια είπε χαρακτηριστικά «θα μας ικανοποιούσε να μπορούσαμε να πούμε σ' αυτή τη φάση στον κόσμο ότι αυτή η επικαιροποιημένη επαναληπτική δόση θα είναι και η ετήσια δόση. Όμως προς το παρόν είναι τόσο ρευστή επιδημιολογία που και οι πλέον ειδικοί δεν τολμούν να διατυπώσουν μια τέτοια άποψη, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και να πούμε ότι έχουμε ετήσιο εμβολιασμό».

Σε σχετική με το ζήτημα της γρίπης ερώτηση και την συνύπαρξη των δύο ιών κατά τους χειμερινούς μήνες, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί το χειμώνα, αλλά παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Όπως είπε τα εμβόλια της γρίπης έχουν ήδη φτάσει στην χώρα μας και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται με βάση την σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών μέσα στον Οκτώβριο.

Δείτε την ενημέρωση: