Quantcast

Ευλογιά των πιθήκων - Ζαούτης: «Δεν μιλάμε για πανδημία» - Μαγιορκίνης: «Οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι»

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποιεί μάλιστα ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς. Καθησυχάζει μεν ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς, διευκρινίζει ωστόσο ότι αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή «με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ακόμη ότι οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε με την ευλογιά των πιθήκων κάτι ανάλογο του κορωνοϊού και πως δεν χρειάζεται «να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, «από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό».

 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή.

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου.

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19 είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο.

Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση,  επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν».

Ζαούτης για ευλογιά πιθήκων: Τα στοιχεία που καθησυχάζουν τους ειδικούς - Δεν μιλάμε για πανδημία

Καθησυχαστικός για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως μόλις μια 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται όπως ο κορωνοϊός.

«Και δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν μιλάμε για επαναφορά της μάσκας με αφορμή την ευλογιά των πιθήκων και εξήγησε ότι η μετάδοση γίνεται μέσω δερματικών βλαβών και σωματικών υγρών.

Είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα, ανέφερε για τον τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο και τελικά αποδείχτηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

Όσον αφορά στα μέτρα, είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας.

Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων.

Αυτή τη στιγμή αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό. Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

 

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος - Ποια είναι τα συμπτώματα - Τι λέει η Ψαλτοπούλου

Για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. 

Όπως είπε, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει ευλογιά των πιθήκων. Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

 

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.

 

Επίσημα με ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

Το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ. Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων. Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».

Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και μεταφέρθηκε με C-130 από την Κεφαλονιά στην Αθήνα μαζί με τη σύντροφό του που παραμένει ασυμπτωματική.

Την επιστημονική επίβλεψη ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Την επιστημονική επίβλεψη ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

 

Tην ίδια ώρα, οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές φαίνεται να επεξεργάζονται ένα σχέδιο -χωρίς να υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση- όσον αφορά την καραντίνα που θα επιβάλεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της εν λόγω ασθένειας προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.