Quantcast

Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία: Εμπρησμό από πρόθεση «δείχνει» το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Εντός των ημερών αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο  παρασκευής σχολικών γευμάτων στη Λαμία το οποίο φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στο Νομό. 

Το πόρισμα είναι έτοιμο προκειμένου να παραδοθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα όπως αποκάλυψε από την Κυριακή σε εκτενές ρεπορτάζ η Realmews. Οι ερευνητές του Πυροσβεστικού Σώματος διαπίστωσαν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού από πρόθεση, ενδείξεις που προκύπτουν τόσο από τις καταθέσεις των πρώτων πυροσβεστών που έφτασαν στο σημείο της φωτιάς όσο και από τις εικόνες που είχαν αποθηκευτεί στη μνήμη του καταγραφικού από τις κάμερες παρακολούθησης του εργοστασίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr,  ο Εισαγγελέας φέρεται να έχει διατάξει ήδη μια νέα έρευνα για τη ταυτοποίηση των προσώπων που φέρεται να έβαλαν φωτιά στο εργοστάσιο. 

Διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews:

Τι είδαν οι πυροσβέστες στο εργοστάσιο της Λαμίας

Τρεις ξεχωριστές εστίες φωτιάς αντίκρισαν τα μέλη του κλιμακίου της Πυροσβεστικής που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά στη μονάδα παρασκευής σχολικών γευμάτων. Ομαδικές μηνύσεις ετοιμάζουν οι γονείς των μαθητών που δηλητηριάστηκαν

Οι καταθέσεις των πυροσβεστών που έφτασαν πρώτοι στο φλεγόμενο εργοστάσιο, αλλά και το καταγραφικό στο οποίο έχουν αποθηκευτεί οι εικόνες από τις κάμερες είναι δυνατόν να ρίξουν φως στα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς που κατέκαψε τη μονάδα παρασκευής έτοιμων γευμάτων στη Λαμία. Η έρευνα για το πώς ξέσπασε η φωτιά διεξάγεται σε ανώτατο επίπεδο, καθώς από το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχαν παραχθεί τα σχολικά γεύματα που την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε συνολικά 63 μαθητές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι καταθέσεις των πυροσβεστών δίνουν μια πρώτη εικόνα που φαίνεται να ενισχύει το σενάριο του εμπρησμού, χωρίς όμως να έχουν αποκλειστεί και τα υπόλοιπα ενδεχόμενα.

Με βάση τις ίδιες πηγές, στις καταθέσεις που έδωσαν στους συναδέλφους τους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση, οι πυροσβέστες αναφέρουν πως όταν έφτασαν στο ήδη φλεγόμενο εργοστάσιο αντίκρισαν συνολικά τρεις μεγάλες φωτιές. Οπως κατέθεσαν, οι φλόγες ξεπηδούσαν από τρία ξεχωριστά σημεία στον χώρο του εργοστασίου όπου αποθηκεύονται οι πρώτες ύλες και γίνεται η φορτοεκφόρτωση των συσκευασμένων γευμάτων. Από τις καταθέσεις των πυροσβεστών που έσπευσαν πρώτοι στο εργοστάσιο προέκυψαν και άλλα στοιχεία. Οι τρεις μεγάλες φωτιές βρίσκονταν στην ίδια ευθεία, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Εκτός από το σενάριο του εμπρησμού, ερευνάται πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο οι φλόγες να επεκτάθηκαν από βραχυκύκλωμα του ηλεκτρολογικού υλικού της μονάδας.

Από την τεράστια φωτιά που κατέκαψε ένα μεγάλο μέρος του εργοστασίου στο οποίο παρασκευάζονταν τα έτοιμα γεύματα, καταστράφηκαν και οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της μονάδας. Ωστόσο, πλήρως άθικτο παρέμεινε το καταγραφικό μηχάνημα στη μνήμη του οποίου αποθηκεύονται οι εικόνες και το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες. Οπως αναφέρουν πηγές πληροφόρησης, οι ειδικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, από μια πρώτη εικόνα που είδαν, φέρεται να διαπίστωσαν πως η φωτιά δεν ξεκίνησε από το εσωτερικό της βιομηχανίας, αλλά από το σημείο φόρτωσης για τη διανομή των έτοιμων γευμά- των και μάλιστα από ένα φορτηγό που ήταν σταθμευμένο ακριβώς στη ράμπα φορτοεκφόρτωσης.

Σε ευθεία γραμμή

Η φωτιά, λοιπόν, φαίνεται να ξεσπά αρχικά στο φορτηγό και εν συνεχεία, σε μια ευθεία γραμμή, να περνά στο εσωτερικό της εγκατάστασης και να εξαπλώνεται. Οι ειδικοί ερευνητές δεν θεωρούν λογικό αυτό το σενάριο, καθώς η φωτιά, για να εξαπλωθεί στο εσωτερικό, θα πρέπει να έχει βρει εύφλεκτο υλικό ώστε να «εισβάλει» μέσα στη βιομηχανία. Οι συμπτώσεις, ωστόσο, στο συγκεκριμένο συμβάν είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακόμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια. Αξίζει να σημειωθεί πως η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, συνεργείο του ΕΦΕΤ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ενδελεχή έλεγχο στη γραμμή παραγωγής των έτοιμων γευμάτων αλλά και στις πρώτες ύλες με τις οποίες παρασκευάζονταν αυτά τα γεύματα, τα οποία διανέμονταν στα σχολεία της Λαμίας. Ακόμη, ερευνάται και ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε μόλις μισή ώρα πριν ξεκινήσει τη νυχτερινή του βάρδια ο φύλακας του εργοστασίου, ο οποίος, όταν προσήλθε στην εργασία του, αντίκρισε τη μονάδα να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Η έρευνα που πραγματοποιεί το αρμόδιο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι σε πλήρη εξέλιξη και, όταν το πόρισμα ολοκληρωθεί, άμεσα θα διαβιβαστεί στις εισαγγελικές Αρχές.

Νέες καταγγελίες

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες μετά την πρόσφατη μαζική δηλητηρίαση των 63 μαθητών στη Λαμία, με τους γονείς να κάνουν λόγο για ακατάλληλα σχολικά γεύματα, ελλιπείς μερίδες φαγητού, ψωμί με μούχλα και σάπια φρούτα. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει σε ατομικές μηνύσεις σε βάρος της εταιρείας που παρασκεύαζε τα σχολικά γεύματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν και ομαδικές. «Μέχρι αυτή την ώρα ξεπερνούν τις 30 οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι γονείς των 63 παιδιών που διαγνώστηκαν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Θεωρώ βέβαιο ότι άμεσα θα κινηθούμε οργανωμένα για ομαδική μήνυση σε βάρος της εταιρείας», δηλώνει στην «R» ο Διονύσης Βορίσης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν όσα καταγγέλλουν οι γονείς για τα ακατάλληλα διατροφικά γεύματα που διανέμονταν στα παιδιά τους το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Μιλάμε για μικρά παιδιά. Βρίσκαμε συνεχώς διάφορα μέσα στο φαγητό τους. Τη μία μέρα υπήρχε κάμπια μέσα στο μπρόκολο, την άλλη μέσα σε μπιφτέκι που δεν είχε ψηθεί βρήκαμε πάγο που δεν είχε λιώσει. Επίσης είχαμε δει σάπια τρόφιμα και φρούτα. Συχνά, πολλά φαγητά έφταναν στους μαθητές φουσκωμένα από την υψηλή θερμοκρασία, γιατί έμπαιναν ζεστά μέσα στο πλαστικό και αλλοιώνονταν. Κάθε Τρίτη, είχαν δηλώσει από την εταιρεία ότι το γεύμα είναι ψάρι και τελικά τους έβαζαν κατεψυγμένα μύδια με άσπρο ρύζι. Μια φορά το δοκίμασα να δω πώς ήταν. Δεν τρωγόταν, το πέταξα κατευθείαν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δυνατόν να φάει μύδια το εξάχρονο παιδί; Ολοι γνωρίζουμε πόση προσοχή χρειάζονται τα οστρακοειδή», λέει οργισμένος ο κ. Βορίσης.

«Σκουπίδια»

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ήταν «κοινό μυστικό» πως τα περισσότερα παιδιά δεν έτρωγαν το γεύμα τους και το πετούσαν στα σκουπίδια. «Τα παιδιά είχαν φτάσει στο σημείο να πετούν το φαγητό. Μετά το σχόλασμα έβλεπες τα φαγητά στα σκουπίδια, καθώς ήξεραν ότι δεν τρώγονταν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι φαινόταν πως θα καταλήξει εκεί το πράγμα. Δεν γίνεται τα παιδιά μας να τα στέλνουμε σχολείο και να επιστρέφουν με δηλητηρίαση», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας. Παράλληλα, υποστηρίζει πως, παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους είχε γίνει σωρεία παραπόνων για το ζήτημα στην εταιρεία, είτε δεν έπαιρναν απάντηση είτε τους ειρωνεύονταν.

«Εδώ και έναν χρόνο παιδευόμαστε με αυτή την κατάσταση. Εγώ προσωπικά τους έπαιρνα τηλέφωνο για να τους ενημερώσω, με ευγένεια, ότι πρέπει να διορθώσουν την ποιότητα του φαγητού. Πέρα από τα τηλέφωνα, τους είχαμε στείλει και επιστολή με την οποία τους γνωστοποιούσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν. Στα παράπονα που κάναμε στην εταιρεία, οι απαντήσεις που παίρναμε ήταν αστείες. Οταν πήρα εγώ τηλέφωνο για την κάμπια, μου είπαν ότι τα προϊόντα είναι βιολογικά. Και βιολογικά να είναι, τα λαχανικά δεν τα πλένουμε; Ταϊλάνδη είμαστε, να τρώμε τα σκουλήκια και τις κάμπιες; Επίσης, όταν γίνονταν παράπονα στην εταιρεία ότι τα φαγητά έχουν περίεργη γεύση, απαντούσαν ότι “δεν μπορούμε να πετύχουμε όλες τις διατροφικές συνήθειες”», καταλήγει ο Δ. Βορίσης. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κατά διαστήματα έχουν βρεθεί κάμπιες στις σαλάτες, σάπια μήλα, άψητα μπιφτέκια, πάγος μέσα στο φαγητό, ακόμα και αποφάγια...

«Μύριζε παράξενα...»

Απονομή δικαιοσύνης ζητά η μητέρα μιας μαθήτριας της Γ’ δημοτικού, η οποία είδε το παιδί της να μπαίνει στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους, γιατί αυτά τα φαγητά δίνονταν σε μικρά παιδιά. Ακόμα και η μεριδοποίηση που γινόταν ήταν λάθος. Τα πακέτα δεν ήταν κλεισμένα αεροστεγώς, οπότε ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πάει κάτι στραβά», λέει στην «R» η μητέρα της μαθήτριας. Οπως τονίζει, δεν ήταν η πρώτη φορά που διαπίστωσε ότι το γεύμα που είχε διανεμηθεί στο παιδί της ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση, ενώ ζητά από την πολιτεία εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. «Υπήρχαν πάντα παράπονα για το φαγητό, πάντα μύριζε κάπως παράξενα, ειδικά το ψάρι. Οι γονείς δεν μπορούμε να είμαστε όλη την ώρα από πάνω να ανοίγουμε και να μυρίζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι καλό. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει έλεγχοι για την επιλογή αυτής της εταιρείας και θα έπρεπε να γίνονται συνεχώς έλεγχοι για την εξασφάλιση της ποιότητας του φαγητού. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

«Λουκέτο»

Και ενώ η υπόθεση αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά και τη μυστηριώδη πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, οι μαθητές στα σχολεία της Λαμίας δεν θα προμηθεύονται με σχολικά γεύματα. Συγκεκριμένα, την αναστολή διανομής γευμάτων στα σχολεία της Λαμίας ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου. Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των σχολικών γευμάτων εφαρμόστηκε φέτος σε 1.658 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως προκύπτει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες το φαγητό που τελικά φτάνει στους μικρούς μαθητές να είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.