Quantcast

Μεγάλο πύρινο μέτωπο στο Πανόραμα Βούλας: Εκκενώθηκαν οικισμοί- Βίντεο

Οι ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν πολύ δύσκολο έργο, καθώς σημειώνονται πολύ ισχυρές ριπές ανέμων.

Το Πανόραμα Βούλας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και πλέον η φωτιά λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς κατευθύνεται προς τη Βάρη, καθώς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στην εκκένωση ενός γηροκομείου στη Βούλα, τεσσάρων οικισμών στη Βάρη αλλά και των Παιδικών Χωριών SOS προχωρά η Πυροσβεστική, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Πιο συγκεκριμένα, εκκενώνονται οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη, ενώ στο γηροκομείο φιλοξενούνται πολλά άτομα.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο Open, είπε ότι δεν έχουν καεί ολοσχερώς σπίτια, αλλά ότι καταγράφηκαν ζημιές σε 20 σπίτια και ότι σε 4 έχουν σημειωθεί σοβαρές φθορές. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε αυτοκίνητα και μηχανάκια που βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε κάθε περίπτωση ενισχύονται με μέσα από τη Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο που σπεύδουν να βοηθήσουν.

Σημειώνεται, το μήνυμα από το 112, εστάλη λόγω του πυκνού καπνού που έχει σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή λόγω των ανέμων και όχι επειδή μπορεί να κινδυνεύσουν οι κάτοικοι λόγω της φωτιάς. Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έφτασε στο σημείο και ενημερώνεται για την κατάσταση από τον δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης για την κατάσταση που επικρατεί.

Νωρίτερα έγινε εισήγηση από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από την οδό Αριστείδου στη Βούλα, ενώ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζήτησε να γίνει εκκένωση στο Πανόραμα, από την οδό Υμηττού και προς τον ορεινό όγκο και οι κάτοικοι να συνεργαστούν με τις Αρχές.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», δήλωσε νωρίτερα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Επιπλέον με εντολή του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης άνοιξε το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε υπαίθριο χώρο στο τέρμα της οδού Μετσόβου σε χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα επεκτάθηκε στς παρυφές της Βούλας και πλέον καίει σε πευκοδάσος.

Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με επίγεια και ενάερια μέσα ήταν άμεση, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν στην κατάσβεση.

Στο σημείο έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση».

«Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της 'Ανω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή», ανέφερε νωρίτερα ο κ. Κωνσταντάτος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ενεργοποίηση 112 για απομάκρυνση κατοίκων από την Άνω Βούλα

Έκκληση μέσω του 112 απευθύνει η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

« Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας . Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Την ίδια ώρα η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις στην Άνω Γλυφάδα.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

 

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο που ανέβηκαν στα social media: