Quantcast

«Για ένα αδειανό πουκάμισο» - Έκθεση για τα θύματα των γυναικοκτονιών

Συγκινητική πράξη διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών αλλά και φόρος τιμής στα θύματα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Πρεσβεία του Ισραήλ και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν την έκθεση «She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο)» για θύματα γυναικοκτονιών, υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To «She’s Gone» είναι ένα παγκόσμιο έργο που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ και παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, το οποίο διαμαρτύρεται για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών, με στόχο να εκπέμψει μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των γυναικών που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο εξαιτίας του φύλου τους.

Δημιουργοί της εγκατάστασης είναι οι Ισραηλινοί Keren Goldstein, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας, και ο Adi Levy, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, αποτελείται από ρούχα που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες. Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει. Στην έκθεση υπάρχει και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, όπως εβραϊκά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες εκείνες που δεν θα ξυπνήσουν ποτέ ξανά.