Quantcast

«Γλώσσα Μυστική»

Σωτήρης Σόρογκας

Σωτήρης Σόρογκας

 

Πανιάρας, Βαρώτσος, Σόρογκας: απρόσμενη “συνάντηση” τριών κορυφαίων εικαστικών στην «Sianti Gallery»

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 19.30, η  Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα) εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο «Γλώσσα Μυστική», σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά. 

Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του. Ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας. Ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις  γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια και την δυναμική επιβολή. Οι τρεις καλλιτεχνικές αυτές φυσιογνωμίες παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο αλλά ουσιαστικό διάλογο.

Κώστας Πανιάρας

Κώστας Πανιάρας

«Στο έργο του Κώστα Πανιάρα ο χρόνος κυλάει πλατύ ποτάμι μέσα σε όσα φτιάχνουμε, πηγαίνοντας μακριά από τη χρησιμότητα”, αναφέρει ο Γιώργος Μυλωνάς. “Το χρώμα πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις φάσεις της δουλειάς του, είτε σε εκρηκτικές μονοχρωμίες είτε σε απροσδόκητους συνδυασμούς. Καλλιτέχνης του κόσμου είναι και ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δρομέας που σπέρνει το έργο του σε πυκνοκατοικημένα κέντρα ή απάτητα μέρη. Αλλά και στα μικρά σε διάσταση έργα του, ο Βαρώτσος νιώθει εραστής της στιγμής, κοιτάζει μέσα στα μάτια της εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Από την άλλη, ο Σόρογκας εξεγείρεται απέναντι στον χρόνο. Όλα σχεδόν τα έργα του φέρουν το ίχνος της αλλοτινής χρήσης των πραγμάτων, του ανθρώπινου μόχθου, του χρόνου αυτοπροσώπως. Μετατρέπει στοιχεία, όπως η πέτρα και η ξερολιθιά σε σύμβολα που παράγουν, με τη σειρά τους, την άλλη ζωή».

Κώστας Βαρώτσος

Κώστας Βαρώτσος

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-9 ετών από την μουσειοπαιδαγωγό Πόπη Γεωργοπούλου, με σκοπό τα παιδιά να μυηθούν στο μαγικό κόσμο των τριών σπουδαίων καλλιτεχνών. Επίσης, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 12.00, θα γίνει ξενάγηση για το κοινό από τον επιμελητή Γιώργο Μυλωνά, παρουσία των Κώστα Βαρώτσου και Σωτήρη Σόρογκα.

Διάρκεια έως τις 18 Νοεμβρίου.