Quantcast

Η διευθύντρια, ο λογιστής και η… καθαρίστρια: «Καλά μάς πήγε η εβδομάδα…»

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των εφοριακών στη Χαλκίδα που εκβίαζαν επιχειρηματίες.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ιδιοκτήτης επιχείρησης που δικαιούτο επιστροφή φόρου επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Χαλκίδας. Εκεί του είπαν ότι, για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην καταβολή των χρημάτων, θα πρέπει και ο ίδιος «να δώσει κατιτίς». Στις 8 Μαρτίου, ο επιχειρηματίας κατέβαλε το ποσό των 10.000 ευρώ, τα οποία μοιράστηκαν σε πέντε από τα μέλη του κυκλώματος. Την επόμενη ημέρα, η διευθύντρια της ΔΟΥ μίλησε στο τηλέφωνο με μια ιδιώτη που είχε γραφείο διεκπεραίωσης, δίπλα στο κτίριο της εφορίας. «Καλά μάς πήγε η βδομάδα, ναι;», ρώτησε η διεκπεραιώτρια. «Ναι, πάρα πολύ!», απάντησε η διευθύντρια, με διάχυτο ενθουσιασμό. Οι δύο συνομιλήτριες έκλεισαν το τηλέφωνο ικανοποιημένες που ένας ακόμη εκβιασμός επιχειρηματία ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Η δικογραφία για το κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα περιλαμβάνει πληθώρα τέτοιων διαλόγων μεταξύ των υπαλλήλων της ΔΥΟ, που τώρα κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Σε περισσότερες από 11.500 σελίδες αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια και οι 17 περιπτώσεις χρηματισμού των υπαλλήλων, αλλά και οι ρόλοι που έπαιζαν οι επτά, μέχρι στιγμής, κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τον Νοέμβριο του 2023 και για τρεισήμισι μήνες, οι υπάλληλοι είχαν καταφέρει να αποκομίσουν παρανόμως 96.500 ευρώ. Ομως, όπως όλα δείχνουν, τα κέρδη τους ήταν πολύ περισσότερα, καθώς το θράσος με το οποίο απαιτούσαν χρήματα ήταν παροιμιώδες.

«Για έλα πάνω», έχει καταγραφεί να λέει μια υπάλληλος σε ιδιώτη που ήθελε να διεκπεραιώσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες, στις 16 Απριλίου. «Θες τίποτα να 'χω;», τη ρώτησε ο ιδιώτης που βρισκόταν στην είσοδο της ΔΟΥ. «Εεεε, κατιτίς... Αντε!», απάντησε η υπάλληλος και μέλος του κυκλώματος.

Υψηλές... προσβάσεις

Παράλληλα, στη δικογραφία γίνεται εκτεταμένη αναφορά και στους ρόλους που είχε καθένας από τους εμπλεκομένους. Το κύκλωμα ήταν ιεραρχικά δομημένο, με διακριτούς ρόλους για καθένα από τα μέλη του. Εκτός από τη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, που κατηγορείται ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, το κύκλωμα είχε δύο ακόμα μέλη με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οπως αποκαλύπτει η Realnews, αυτά ήταν μία πρώην καθαρίστρια της εφορίας, η οποία πλέον εργαζόταν ως διεκπεραιώτρια, αλλά και ένας λογιστής με... υψηλές προσβάσεις. Τα δύο πρόσωπα κλειδιά αποτελούσαν μια υποομάδα που είχε άμεση επικοινωνία με τη διευθύντρια. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η διευθύντρια της ΔΟΥ επικοινωνούσε μαζί τους μέσω «ghost phone», υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανότητα εντοπισμού από τις διωκτικές Αρχές. Η διεκπεραιώτρια εργαζόταν για χρόνια ως καθαρίστρια στην εφορία, από όπου έφυγε για να ανοίξει στη συνέχεια ένα γραφείο διεκπεραίωσης αιτημάτων πολιτών πολύ κοντά στη ΔΟΥ. Πρόκειται για τα γνωστά καταστήματα που υπάρχουν πλησίον διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών που αναλαμβάνουν από φωτοτυπίες μέχρι και εξυπηρετήσεις. Στις 15 Μαΐου καταγράφηκε να μεταφέρει 5.000 ευρώ σε φάκελο, έξω από το κτίριο της ΔΟΥ, σε φωτογραφία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες που είχε τόσα χρόνια ως εργαζόμενη στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αποτελούσε πηγή πληροφόρησης για τους εφοριακούς, αφού σχεδόν όλοι περνούσαν από το κατάστημά της. Ηξερε πρόσωπα και πράγματα και βρισκόταν σε αγαστή συνεργασία με τον λογιστή, ο οποίος είχε και αυτός πολύ καλή πληροφόρηση.

Ως μέλος του Επιμελητηρίου της Εύβοιας είχε τη θέση του υπευθύνου Συντονισμού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και Επιχειρήσεων. Ο λογιστής αξιοποιούσε στο έπακρο τις επιχειρηματικές γνωριμίες του, αλλά και την πλήρη πρόσβαση που είχε στο ΓΕΜΗ. Κατά συνέπεια, γνώριζε ή μπορούσε να πληροφορηθεί ποιες επιχειρήσεις είχαν φορολογικές εκκρεμότητες και χρειάζονταν «βοήθεια» για να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν.

Τοποθετούσαν υπαλλήλους

Τα δύο μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της διευθύντριας, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της οργάνωσης. Η εμπιστοσύνη προς τα μέλη της υποομάδας ήταν τέτοια, που η προϊσταμένη συμφώνησε στη σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση μιας υπαλλήλου, μέλους της οργάνωσης, μετά από προτροπή της διεκπεραιώτριας, καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της, κρίθηκε ότι ενεργεί ρισκάροντας τη λειτουργία της οργάνωσης. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, όταν ένας άγνωστος κάλεσε τις Αρχές και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας για παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων με το όνομα «Λίνα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, και η προϊσταμένη της απαιτούσαν και ελάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Ο καταγγέλλων τούς έδωσε 5.000 ευρώ για να απαλλαγεί από τον εκβιασμό τους, τονίζοντας στις Αρχές ότι οι συνεννοήσεις γίνονταν στο γραφείο της υπαλλήλου, εντός της εφορίας. Αυτή ήταν και η αρχή για να αποκαλυφθεί η δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι επιχειρηματίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «R», η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Οι εφοριακοί λάμβαναν χρήματα για επιστροφές ΦΠΑ, μειώσεις προστίμων, αποφυγή ελέγχων, ακόμα και για την αποδοχή κληρονομιάς. Στο κατηγορητήριο αναμένεται να προστεθούν κάποιοι από τους επιχειρηματίες που δωροδόκησαν τους υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας για να αποφύγουν ελέγχους και να μειώσουν πρόστιμα. Ακόμη, υπάρχουν και άλλοι λογιστές ή άτομα που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ των ιδιωτών και των εφοριακών, οι οποίοι πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν ως ύποπτοι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας. Για την ώρα, η διευθύντρια, φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος, αρνείται τις περισσότερες από τις κατηγορίες. Ισχυρίζεται ότι η ίδια, που ανέλαβε τη θέση της τον Μάρτιο του 2023, είχε ενημερωθεί από άλλους, παλαιότερους υπαλλήλους ότι «έτσι λειτουργούμε εδώ». Οπως αναφέρει, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Οταν ανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι, αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια όλοι είναι ικανοποιημένοι και ότι θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την έτσι να συμμετέχει στις παράνομες ενέργειες. Ακόμη, κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι οι υπόλοιποι υπάλληλοι την παγίδευσαν. Ο εισαγγελέας δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της και αποφάσισε την προφυλάκισή της, ενώ προφυλακιστέα κρίθηκε και η διεκπεραιώτρια.

Περισσότερα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση, όμως, αναμένεται να προκύψουν και από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ. Από το πρωί της Πέμπτης, οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρέθηκαν στη ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου ήλεγξαν πλήθος αρχείων και εγγράφων. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ, πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από τη ΔΟΥ Χαλκίδας στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει αρχίσει να υλοποιείται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

Ερευνα σε βάθος 15ετίας

Ελεγχο στα περιουσιακά στοιχεία όλων των κατηγορουμένων ξεκινά η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η έγκαιρη παρέμβαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απέτρεψε από το να κάνουν «φτερά» δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στο κύκλωμα των εφοριακών της Χαλκίδας. Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να δεσμευτεί η κινητή και ακίνητη περιουσία κατηγορουμένων στην υπόθεση και μελών της οικογένειάς τους, πρόσωπα από το στενό τους περιβάλλον επιχείρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αναλήψεις από λογαριασμούς περίπου 100.000 ευρώ. Οι διατάξεις που εκδόθηκαν από την Αρχή, μόλις ενημερώθηκε αρμοδίως από το Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας που διενήργησε την έρευνα, αφορούν οκτώ φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία η οποία ανήκει σε πρόσωπο που φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα.

Τώρα οι ελεγκτές της Αρχής θα προχωρήσουν σε ευρύ έλεγχο, σε βάθος 15ετίας, προκειμένου να διερευνήσουν αν χρήματα, ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν από τα «δώρα» που, σύμφωνα με τα όσα τους αποδίδονται, λάμβαναν κατόπιν εκβιασμών και πιέσεων οι, κατά περίπτωση, κατηγορούμενοι στην υπόθεση για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ' επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews