Quantcast

Η «διπλωματία» της Γέφυρας Κήπων

Με συντονισμένες ενέργειες, ελληνικές και τουρκικές Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάστηκαν για την αποτροπή πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο   

Σε μια συνεργασία που θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων και των Τούρκων που ζουν στις δύο όχθες του Έβρου, προχώρησαν οι τοπικές Αρχές της περιοχής.

Επίκεντρο της συνεργασίας ήταν η γέφυρα των Κήπων, όπου, το τελευταίο διάστημα είχαν εγκλωβιστεί τεράστιοι όγκοι φερτών υλικών, γεγονός που είχε αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων. Η συγκέντρωση φερτών υλών (κυρίως δένδρων, κλαδιών κλπ) στα βάθρα της γέφυρας, έθεσε σε συναγερμό τις τεχνικές υπηρεσίες, καθώς σχηματιζόταν ένα ιδιότυπο φράγμα, που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή των νερών και ενδεχομένως στη στατική της επάρκεια της γέφυρας, στην περίπτωση εμφάνισης πλημμυρών. Αξίζει να σημειωθεί πως στατιστικά, μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή έχουν εμφανιστεί κυρίως από τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ζητήθηκε συνάντηση των δυο όμορων διοικητικών τοπικών αρχών, προκειμένου να εξετασθούν τρόποι για την από κοινού επίλυση του προβλήματος στα βάθρα της γέφυρας.

Οι συνεννοήσεις των δυο αντιπροσωπειών ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δημήτρη Πέτροβιτς και του Έπαρχου Υψάλων Ομέρ Σεβγκιλί, έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου στα Τελωνεία Κήπων και Υψάλων, παρουσία μηχανικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, όπου κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Το έργο υλοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου και του υπουργείου Υποδομών και από την Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων της Τουρκίας. Οι εργασίες έγιναν ταυτόχρονα και συντονισμένα από τις δυο όχθες, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας στην γέφυρα και χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα έργου, πλωτά μέσα και γερανός. Ο όγκος των φερτών υλών που είχε συσσωρευτεί στα βάθρα απομακρύνθηκε και αποκαταστάθηκε η ομαλή ροή των νερών προς τις εκβολές του ποταμού Έβρου, απομακρύνοντας και προβλήματα που ενδεχομένως θα προκαλούσε στη γέφυρα μια πλημμύρα.

Η γέφυρα Κήπων Έβρου, αποτελεί διαχρονικά το γνωστότερο και σημαντικότερο οδικό σημείο σύνδεσης όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και της Ευρώπης με την Ασία.

Η επονομαζόμενη και ως "Γέφυρα φιλίας", μήκους 800 μέτρων, θεμελιώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1954 απο τους τότε υπουργούς Δημοσίων Έργων της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και της Τουρκίας Κεμάλ Ζεϊτίνογλου.

Η ασφαλής λειτουργία της γέφυρας Κήπων και η συντήρησή της αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών των δυο κρατών, καθότι το μέσον της κοίτης του ποταμού Έβρου, οριοθετεί και τη συνοριακή γραμμή Ελλάδος - Τουρκίας. Ήδη πρόσφατα, η ελληνική πλευρά ανέθεσε τη μελέτη μέσω της Εγνατίας Οδου Α.Ε. και σε συμφωνία με την τουρκική, για την κατασκευή νέας σύγχρονης καλωδιωτής γέφυρας, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα.

Η συνεργασία Ελλάδος - Τουρκίας για τον καθαρισμό των βάθρων της γέφυρας των Κήπων, παρότι δεν λαμβάνει διαστάσεις δημοσιότητας, εν τούτοις αποκαλύπτει στην πράξη την συνεργασία που έχουν οι τοπικές αρχές των δύο πλευρών στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ως επικεφαλής ελληνικών αποστολών συναρμοδιων υπουργείων, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την χώρα σε σημαντικές συναντήσεις για ζητήματα που προκύπτουν στις δυο όμορες συνοριακές περιοχές Έβρου και Αδριανούπολης, κυρίως από φυσικές καταστροφές.

Η εμπειρία του, επί οκτώμισι χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης του νομού Έβρου, αλλά και στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών κρίσεων, θεωρείται από πολλούς και το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για το επόμενο βήμα του κ. Πέτροβιτς στην πολιτική, που όπως συζητείται ευρέως, στις προσεχείς εκλογές θα είναι, η διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης.

«Πέραν των σεισμών, στον Έβρο έχουμε και τη διπλωματία των τοπικών Αρχών. Είναι αυτή που διασφαλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν και τις δύο χώρες και πρέπει να αντιμετωπίζονται συντονισμένα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews