Quantcast

Ηλίας Μόσιαλος: «Φτάσαμε σε αδιέξοδο - Το χάπι θα πιάνει στη μετάλλαξη Όμικρον»

Τα νέα μέτρα αλλά και την κατάσταση σε σχέση με τη νέα παραλλαγή Όμικρον συζήτησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Αρχικά ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι όπως δόθηκαν θετικά μέτρα που παρότρυναν τον εμβολιασμό στους νέους, θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με τους συνταξιούχους, και ο ίδιος θα «προτιμούσε ένα θετικό μέτρο», αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον «τώρα φτάσαμε σε αδιέξοδο».

Ο καθηγητής αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «Ποιός θα μπει στη ΜΕΘ όταν φτάσουμε στα διλήμματα;» και επισήμανε ότι δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη «τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν».

Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη Όμικρον

Όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, ο Νίκος Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην «ανησυχητική» ανακοίνωση του ΠΟΥ, και ο κ. Μόσιαλος απάντησε πως «Καθυστέρησαν να αναγνωρίσουν τα πραγματικά προβλήματα της πανδημίας και τώρα είναι πιο προσεκτικοί». 

Συμπλήρωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι σίγουρα πιο μεταδοτική από την αρχική μορφή του ιού, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις όπως η Δέλτα. Μέχρι τώρα, ανέφερε, έχουμε δει ήπια περιστατικά από την Όμικρον, αλλά σε ασθενείς κάτω από τα 40, ενώ όσοι νόσησαν ήταν κατά πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Πιάνουν τα εμβόλια;

Ο καθηγητής αναφέρει ότι μέχρι τώρα οι απόψεις είναι αντικρουόμενες, αλλά για τα πειραματικά αλλά και τα κλινικά δεδομένα θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια, ακόμη και να μην προστατεύουν εξίσου κατά της Όμικρον, σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις του ιού, θα «προστατεύουν επαρκώς».

Θα πιάνουν τα χάπια Merck/Pfizer;

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει πως ακόμη και σε περίπτωση που τα μονοκλωνικά δεν λειτουργούν για τη μετάλλαξη, τα χάπια θα λειτουργούν, καθώς «χτυπάνε» άλλο κομμάτι του ιού, το κομμάτι που δεν έχει μεταλλαχθεί. Ωστόσο, όπως επισήμανε, δεν μπορούμε να βασιστούμε το χάπι καθώς σίγουρα δεν θα το έχουμε πριν τον Ιούνιο.

Ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε να υπακούμε στα μέτρα και να προσπαθούμε για το καλύτερο χωρίς να χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι.