Quantcast

Κακοκαιρία «Genesis»: Πού θα υπάρξουν πλημμύρες - Μηνύματα του 112 στους πολίτες

«Κόκκινος συναγερμός» από την Πολιτική Προστασία για τη Θεσσαλία.

O καιρός χαλάει επικίνδυνα όπως ανακοινώθηκε από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και η κακοκαιρία «Genesis» αναμένεται να διαρκέσει έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, γι' αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες.

Μάλιστα, στην έκτακτη ενημέρωση έγινε σαφές ότι το 112 θα «χτυπήσει» για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

«Με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα έως και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Η ατμοσφαιρική διαταραχή είναι σημαντική και επηρεάζει μεγάλο τμήμα της Ελλάδας», τόνισε ο Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια.

 

Σε ποιες περιοχές έχει σταλεί ήδη μήνυμα του 112 

Μήνυμα του 112 εστάλη σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μήνυμα του 112 στάλθηκε και στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Εύβοια.

Με την ολοκλήρωση της έκτακτης ενημέρωσης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε στους κατοίκους της Ηπείρου μήνυμα του 112 το οποίο προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Η Ήπειρος θα είναι από τις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, από την Πολιτική Προστασία έχει ενημερωθεί ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να είναι σε ετοιμότητα, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 19.00, ήχησε το 112 και στη Δυτική Ελλάδα, με επείγουσα προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά οι περιοχές που θα επηρεαστούν:

1. Την Πέμπτη (9/6)

Από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

2. Την Παρασκευή (10/6)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

3. Το Σάββατο (11/6)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Με βάση την πρόγνωση των μετ/κων μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 Δευτέρα 13/6:

1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods)  μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς  της Δ. Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και  Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

4. Σημαντικές Πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκείας  των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτ. Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών η Θεσσαλία την Παρασκευή 10/ 6.