Quantcast

Κάμερες στις στολές της ΕΛ.ΑΣ. – Διαγωνισμός από τα παλιά με πολλά ερωτήματα

«Γκρίνια» στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια συστημάτων επιτήρησης για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους, τα οποία φέρονται επί της στολής των αστυνομικών καθώς και επί των μηχανοκίνητων μέσων, για την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων.

Για φωτογραφικό, προσχηματικό διαγωνισμό των καμερών αστυνομικών μιλούν κύκλοι της αστυνομίας που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την προμήθεια των συγκεκριμένων συστημάτων και κάνουν λόγο για έναν πολύπαθο διαγωνισμό που άρχισε το 2020 και ακόμη σέρνεται για τέσσερα χρόνια κουβαλώντας τις ίδιες αμαρτίες.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2022 έως σήμερα, ο προϋπολογισμός του έργου από γνωστή εταιρεία κινητής και μια μεγάλη εταιρεία πληροφορικής της οποίας μέτοχος είναι η ίδια εταιρεία κινητής, «εκτοξεύτηκε» και συγκεκριμένα διπλασιάστηκε από τα 9.000.000 ευρώ στα 17.500.000 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κόντρα στην αστυνομία δεν έχει προκληθεί για την προμήθεια των συστημάτων αλλά για τις συνθήκες και προοπτικές υλοποίησης του διαγωνισμού και έργου. Με αφορμή την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητούν από τον νέο υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μην «χρεωθεί» στην αρχή της θητείας του αυτό τον προσχηματικό διαγωνισμό με τις φωτογραφικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται οι τεχνικές προδιαγραφές των καμερών φωτογραφίζουν συγκεκριμένη εταιρεία, και αποκλείουν τούς μεγαλύτερους διεθνείς προμηθευτές αντίστοιχων συστημάτων, ενώ παράλληλα, όλες οι προδιαγραφές τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων φωτογραφίζουν συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεπικοινωνίας που έχει και το μονοπώλιο υπηρεσιών κινητής στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο, άρα είναι η μόνη που μπορεί να παρέχει τις σχετικές ασύρματες συνδέσεις χιλιάδων καμερών.

Φωτογραφικές διατάξεις

Την ίδια στιγμή, παρά τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις της Δημόσιας Διαβούλευσης Νοεμβρίου 2023, που αναδείκνυαν τα γιγάντια θέματα φωτογραφικών διατάξεων και νόθευσης του ανταγωνισμού, οι υπεύθυνοι προχώρησαν στην προκήρυξη διαγωνισμού παραμονές Χριστουγέννων 21 Δεκ. 2023 με διπλάσιο προϋπολογισμό και μόνο 40 μέρες διορία.

«Αισίως μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο από το πιλοτικό αυτού του έργου (2020), χωρίς να βελτιώνονται οι προοπτικές υλοποίησης αφού παραμένουν οι συνθήκες που επισημάναμε και μας εκθέτουν διεθνώς σαν χώρα, για τριτοκοσμικές μεθοδεύσεις διαδικασιών», σημειώνουν πηγές της αστυνομίας και προσθέτουν ότι το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι απουσιάζει από την προκήρυξη και τον διαγωνισμό, η μεγάλη εικόνα του συνολικού τελικού στόχου συστήματος κτήσης και διαχείρισης ψηφιακών πειστηρίων, προς όφελος βραχυπρόθεσμων συμφερόντων εταιριών και παραγόντων με ιδιοτελείς ατζέντες, που δημιουργούν τα ίδια αδιέξοδα, συντελούν στην σπατάλη δημοσίων πόρων, ενώ τα χρήματα που προορίζονται για την ανάπτυξη της χώρας απλά επανεξάγονται ως υπερκέρδη των γνωστών πολυεθνικών.