Quantcast

Καθαρά Δευτέρα στο… μπαλκόνι και χαρταετό στα 2 χλμ από το σπίτι εισηγούνται οι ειδικοί

Ο χαρταετός μπορεί να μην πετάξει όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα και να βρεθούμε αυστηρά με τους συγγενείς στο μπαλκόνι ή στην καλύτερη περίπτωση στην αυλή (εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη).  

Αυτές είναι οι σκέψεις, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μιας ομάδας λοιμωξιολόγων της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας που θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα στη σύσκεψη της Παρασκευής. 

Σε κάθε περίπτωση η Πολιτική Προστασία είναι έτοιμη για προσαρμόσει τις οδηγίες για την μετακίνηση των πολιτών στις αποφάσεις που θα λάβει η συγκεκριμένη επιστημονική επιτροπή  και ήδη καταστρώνεται το σχετικό σχέδιο.

Τα πάρκα

Σε πρώτη φάση αυτό που απασχολεί όσους θα κληθούν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής, για το πώς θα περάσουμε την Καθαρά Δευτέρα, είναι οι… δυσκολίες. 

Πρώτο εμπόδιο αποτελεί η διαθέσιμη αστυνομική δύναμη αλλά και το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο με την καταγγελλόμενη αστυνομική βαναυσότητα την περασμένη Κυριακή στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης. Φτάνουν οι αστυνομικοί για να φυλάξουν πάρκα, παραλίες, ανοικτούς χώρους, γήπεδα και γειτονιές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός; Θα είναι όλα τα πάρκα ανοικτά;  Σε πόσα θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες;

Ο κωδικός «6» θα περιλαμβάνει το πέταγμα του χαρταετού; Σε αυτό το τελευταίο ερώτημα όλα δείχνουν ότι η απάντηση θα είναι αρνητική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα υγειονομικά δεδομένα των τελευταίων ημερών η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα είναι δύσκολη και το πέταγμα του χαρταετού θα επιτρέπεται, αλλά θα είναι σχεδόν… ακατόρθωτο.  

Ασφαλώς ούτε λόγος για φιλοξενούμενους στο σπίτι για το μεσημεριανό τραπέζι.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα ακολουθήσουν και οι σχετικές οδηγίες, στην καθιερωμένη συνέντευξη από το Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος στο real.gr: Πετάξτε χαρταετό φορώντας τις μάσκες

Για τον τρόπο που θα πετάξουμε τον χαρταετό με ασφάλεια ενόψει Καθαράς Δευτέρας, μίλησε στο real.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Βασικό πρόβλημα του κορωνοϊού είναι ο συνωστισμός, το να μην βρισκόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον, τότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Αν καταφέρουμε να βγούμε στην ύπαιθρο, ιδίως εκεί που επιτρέπεται, είτε μόνοι είτε αν είμαστε παρέες, φορώντας τις μάσκες, μπορούμε να πετάξουμε τον χαρταετό μας με ασφάλεια, δεν κολλάει ο κορωνοϊός από τον χαρταετό αλλά από τις μαζικές συγκεντρώσεις, ειδικά σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν είναι πυκνές και είμαστε πλησιέστερα από τα δύο μέτρα».