Quantcast

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας: «Σώθηκαν δεκάδες ζωές...» - Που εστιάζουν οι Αρχές τις έρευνες

Eστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ο στόχος δύο αλλοδαπών που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου. Στο μικροσκόπιο πιθανές επαφές με ποινικούς στην Ελλάδα.

 Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».

«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ, που με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια του «για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».

«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής».

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Τι ερευνούν οι Αρχές

Η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική ερευνούν πιθανές επαφές των δύο συλληφθέντων Πακιστανών του τρομοκρατικού δικτύου με ποινικούς στην Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε κυκλώματα προμήθειας παράνομου οπλισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες θα πραγματοποιούσαν τελικά την επίθεσή τους στο εστιατόριο στου Ψυρρή από τις 5 έως τις 15 Απριλίου όπου ξεκινά ο εορτασμός του εβραϊκού Πάσχα, αρχής γενομένης από την εορτή του Δείπνου όπου στο συγκεκριμένο εστιατόριο η συναγωγή που στεγάζεται στον 1ο όροφο θα ήταν γεμάτη κόσμο.

Στόχος τους ήταν ένα χτύπημα τύπου Μπατακλάν στην καρδιά της Αθήνας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι τρομοκράτες θα έπαιρναν 16.000 ευρώ για κάθε θύμα. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στο σπίτι του ενός εκ των δραστών στη Ζάκυνθο, βρέθηκε όπλο ή όπλα τα οποία και εξετάζονται στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική για να διαπιστώσουν τις επαφές των δύο συλληφθέντων πραγματοποίησαν στις αρχές Φεβρουαρίου προσαγωγές 20 αλλοδαπών σε Ζάκυνθο και Σπάρτη όπου διέμεναν αντίστοιχα οι δύο Πακιστανοί, δήθεν για έλεγχο νομιμότητας παραμονής στη χώρα. 

Σε αυτή τη φάση κατέσχεσαν τα κινητά των δύο υπόπτων τα οποία ερεύνησαν άμεσα διαπιστώνοντας έτσι τις συνομιλίες που είχαν με τον φερόμενο εγκέφαλο του τρομοκρατικού δικτύου ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τεχεράνη και κατάγεται από το ίδιο χωριό με τους υπόπτους στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν.

Από εκεί και έπειτα τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τους είχαν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Μόλις το καλοκαίρι και σε συνεγασία με τη Μοσάντ οι ελληνικές Αρχές και κυρίως η ΕΥΠ άρχισαν να συνθέτουν το παζλ για την ολοκληρωμένη εικόνα του τρομοκρατικού δικτύου.   

Ραβίνος για το εστιατόριο–στόχο στου Ψυρρή: Μαζεύονται καθημερινά γύρω στα 80 άτομα

Ραβίνος, που βρέθηκε το πρωί στο συγκεκριμένο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, προκειμένου να προσευχηθεί, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι σε καθημερινή βάση γύρω στα 70 με 80 άτομα επισκέπτονται το κατάστημα, κάτι που δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Επιπλέον δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος με όσα αποκαλύφθηκαν, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στις ελληνικές Αρχές για τη σύλληψη των δύο Πακιστανών.