Quantcast

Κιβωτός του Κόσμου: Το προφίλ της πρεσβυτέρας που στέκεται στο πλευρό του πατέρα Αντώνιου - Η γνωριμία και ο γάμος

Το προφίλ της προέδρου της «Κιβωτού του Κόσμου».

Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή από μικρή γαλουχήθηκε στις χριστιανικές παραδόσεις, καθώς για πολλά χρόνια διακονούσε στο κατηχητικό έργο της εκκλησίας.

Η ίδια στεκόταν όλα αυτά τα χρόνια διακριτικά στο πλευρό του πατέρα Αντώνιου. Όπως κι εκείνος, έτσι κι εκείνη έχει καταγωγή από τη Χίο, ενώ γνωρίζονταν πριν ακόμα συνάψουν σχέση.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν όταν ο πατέρας Αντώνιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του τόσο στην Παιδαγωγική, όσο και στην Ιερατική Σχολή. Οι δυο τους έχουν τρία παιδιά, δύο δίδυμα, τον Δημήτρη και τον Κωνσταντίνο τους οποίους υιοθέτησαν και τον Νώε.

Από το 1998 βρέθηκε στην Αθήνα κοντά στον σύζυγό της πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, που τον Μάρτιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος και τον Απρίλιο σε πρεσβύτερο αναλαμβάνοντας τη διακονία του Ιερού ναού του Αγ. Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος στον Κολωνό και παράλληλα ανέλαβε υπεύθυνος του κέντρου Νεότητας της εκκλησίας.

«Ο πατέρας είναι η ''ψυχή'' της Κιβωτού»

«Αν ο πατέρας Αντώνιος είναι η ψυχή της Κιβωτού, η πρεσβυτέρα είναι υπό σκιά. Έχετε πολύ δίκιο ότι είναι η ψυχή της Κιβωτού. Αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Εγώ απλά συμπορεύομαι. Προσπαθώ να ακολουθήσω αυτά που κάνει εκείνος» είχε υποστηρίξει η κ. Γεωργαντή στο Mega. 

«Βλέπαμε συνεχώς μπροστά στην πόρτα μας προβλήματα. Κάθε φορά βλέπαμε τι ανάγκες υπάρχουν από τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούσαμε εκεί και προσπαθούσαμε με τον τρόπο μας να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».

 

«Τα παιδιά μας εκδικούνται, υπάρχουν συμφέροντα»

Όσον αφορά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πατέρας Αντώνιος υποστήριξε πως όλα όσα έχουν καταγγελθεί είναι ανυπόστατα ψεύδη, ενώ ζήτησε σεβασμό στο έργο που έχει προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια μέσω της ΜΚΟ. Παράλληλα, εκνευρισμένη εμφανίστηκε και η πρεσβυτέρα, η οποία έκανε λόγο για υποκινούμενες καταγγελίες που εξυπηρετούν συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, η πρεσβυτέρα υποστήριξε πως το ΔΣ θεωρεί ότι «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανόν είναι υποκινούμενα από κάποιους». « Με αφορμή ένα δημοσίευμα βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να καταθέσει αυτά τα πράγματα» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Θα ήθελα να εκφράσω σαν πρόεδρος την αγανάκτηση του συμβουλίου μας. Την καταγγελία την είδαμε από τα κανάλια» τόνισε η πρεσβυτέρα και κατήγγειλε την ύπαρξη «συμφερόντων» πίσω από τις καταγγελίες.  

«Απαράδεκτα αυτά που λέγονται. Οσα έχουν βγάλει τα κανάλια είναι ανυπόστατα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία και ελευθερία, έχω αγανακτήσει με αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει. Ακουν ένα άτομο με προβλήματα και όχι εμάς που έχουμε δώσει τη ζωή μας» ανέφερε. 

 

«Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος»

«Πραγματικά είμαστε λυπημένοι και στεναχωρημένοι για το κύμα καταγγελιών. Κάναμε την έρευνά μας και σας πληροφορώ ότι όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Εχουμε ακούσει για καταναγκαστική εργασία παιδιών. Μιλάμε για επαφή παιδιών με ζώα σε θεραπευτικά προγράμματα, σε πρότυπες δομές μέσα σε αγροκτήματα όπου παιδιά κάνουν μαθητεία σε εξαιρετικά εργαστήρια. Ακούσαμε για έγκλειστα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο» είπε ο πατέρας Αντώνιος για τις καταγγελίες που αφορούν τη δομή. 

«Εγώ έχω δώσει τη ζωή μου και δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Εχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν πάμε ποτέ διακοπές, είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», υποστήριξε. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας» σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία» πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπουμε παραβατικές συμπεριφορές στην Κιβωτό»

«Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε. «Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε ο πάτερ Αντώνιος. 

Όσο για το πώς εννοεί το «συγκρουόμαστε με τα παιδιά», που ανέφερε, εξήγησε ότι: «Συγκρουόμαστε με την έννοια ότι δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές, που πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν δει από τα βιώματά τους. Με αγάπη, στοργή, καλοσύνη, προσπαθούμε να τα κρατήσουμε. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία που κρατάει κάθε μέρα. Κάθε μέρα τους υπενθυμίζουμε τον στόχο μας, να πάνε μπροστά, να εξελιχθούν».

«Εχω πολύ καλή σχέση με τα παιδιά»

«Επί 25 χρόνια, έχουμε τεράστια εμπειρία και ξέρω τι σας λέω. Υπάρχουν πολλοί που μιλούν αυτή τη στιγμή χωρίς εμπειρία. Δώσαμε την ψυχή μας, ζούμε μέσα στο έργο» τόνισε ο πατέρας Αντώνιος. Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν κατήγγειλαν τα όσα ισχυρίζονται ότι συνέβαιναν στις δομές στον ίδιο αλλά στην Αστυνομία απάντησε: «αυτή είναι η δική μας απορία. Εχω πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Εμείς προσπαθούμε σε αυτά τα παιδιά, όταν έρχονται, παιδιά χωρίς όρια από δύσκολες οικογένειες, πρώτα συγκρουόμαστε για να πάνε σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους». «Συγκρουόμαστε με τα παιδιά όταν δεν ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε με αγάπη και καλοσύνη, είναι μία επίπονη, καθημερινή διαδικασία» επεσήμανε.

 H δράση και το έργο του πατέρα Αντώνιου

Ο πάτερ Αντώνιος, ο σύγχρονος «Νώε» όπως τον αποκαλούν, ως ακτιβιστής κληρικός που κέρδισε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018 δημιούργησε κιβωτούς για να βοηθήσει τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Χίο το 1971, αλλά μεγάλωσε σε μια εργατούπολη, στη Δραπετσώνα, σε συνθήκες φτώχειας. Από μικρή ηλικία είχε την τάση να βοηθά τους άλλους, μέχρι που υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό.

Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 και ως νεαρός κληρικός βίωσε την εξαθλίωση των πεινασμένων μικρών παιδιών μέσα από τα ταξίδια του στην Αφρική, τις φάβελες της Βραζιλίας, αλλά και τις ιεραποστολικές του εξορμήσεις σε Γκάνα και Κένυα.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλο την αγάπη του για τα παιδιά, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

Σε αυτόν του τον αγώνα, πάντα στο πλάι του η σύντροφος και αρωγός, η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή, με την οποία τότε, όπως και τώρα θυσιάζονται και μοιράζονται τις αγωνίες, τις δυσκολίες και την ικανοποίηση του εγχειρήματος.

«Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ», αναφέρει ο πάτερ Αντώνιος μέσω της ιστοσελίδας της «Κιβωτού». 

«Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε… ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθεια Του συνεχίζουμε». 

«Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει;  Τα ακούει βερεσέ.»

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μόνο κίνητρό μας είναι η αγάπη και σε αυτή βασιζόμαστε».

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο.  Τα παιδιά ήταν άρρωστα.  Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα.  Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια.  Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη...»