Quantcast

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ολα όσα έγιναν σε Μητρόπολη και Τατόι

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε χθες, λίγο πριν τις 16:00, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπου ενταφιάστηκε δίπλα από τους τάφους των γονέων του, στο Τατόι, χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως. Λίγα μέτρα μακριά, στεκόταν πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από τα κτήματα Τατοΐου, για να τιμήσει τον τέως βασιλιά. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει μέσα στον χώρο των κτημάτων εάν δεν είχε πρόσκληση.

 

Ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση της ταφής η οικογένεια παρέθεσε γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα το οποίο διήρκεσε περίπου δύο ώρες. 

Από τους καλεσμένους, πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, έφτασαν ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος με την βασιλομήτορα Σοφία της Ισπανίας, ενώ λίγο μετά αφίχθη η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα.

Απόντες από το γεύμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ο βασιλιάς Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, καθώς αναχώρησαν μετά τον ενταφιασμό. Επίσης, πριν από το δείπνο αναχώρησαν και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου και της Σουηδίας, αλλά και ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος. Αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι.

 

Συνολικά οι προσκεκλημένοι ήταν 250, εστεμμένοι και μέλη των βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη. Το γεύμα περιελάμβανε θαλασσινά, όπως καραβίδες, γαρίδες, σφυρίδα και καλαμάρια, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

 
 
 
 

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο αλλά και μέσα σε αυτό ήταν δρακόντεια, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε από το πρωί έξω από το σημείο για να δει τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Η επικήδεια τελετή και η ταφή στο Τατόι 

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, μετά την κηδεία στη Μητρόπολη Αθηνών. 

Ο τέως βασιλιάς, ενταφιάστηκε σε κλίμα κατάνυξης δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης, στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, παρουσία πολλών μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, μετά από ένα «μαραθώνιο» τελετουργικό, που ξεκίνησε από τις 6 τα ξημερώματα και διήρκεσε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Τατόι, ενώ πολίτες φώναζαν «αθάνατος» για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

 

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, κουβάλησαν το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως.

 

Μόλις τοποθέτησαν το φέρετρο μέσα στην εκκλησία, η οικογένεια του τέως βασιλιά κάλυψε το φέρετρο με τον θυρεό της και άφησαν ξανά επάνω τα παράσημά του και το στεφάνι-αφιέρωμα της συζύγου του, Άννας Μαρίας.

 

Αμέσως μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, ακολουθούμενη από την οικογένειά του αλλά και τους προσκεκλημένους βασιλείς και πρίγκιπες της Ευρώπης, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

Η κηδεία όπως την κατέγραψε ο Independent:

Δείτε βίντεο: 

 

Με χειροκροτήματα και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, αποχαιρέτησαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Μητρόπολη τον τέως βασιλιά, ενώ το φέρετρο με τη σορό του τοποθετούνταν στη νεκροφόρα.

Πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Βασιλίσσης Σοφίας και ακολούθως κατέβηκε στη Μιχαλακοπούλου και μέσω της Περιφερειακής Υμηττού, της Αττικής Οδού και της Εθνικής οδηγείται στο Τατόι.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας προχώρησαν σε έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε την πομπή, δίνοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επικήδειος Παύλου: «Δεν είναι αυτό το τέλος, πατέρα»

Νωρίτερα, έναν συγκινητικό επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε.

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μας. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τίμησες όμως την παρακαταθήκη του και ανέλαβες τις ευθύνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, που παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων. 

 

Στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Παρόντες ήταν νυν και πρώην βασιλείς, μεταξύ των οποίων η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, 'Αννα - Μαρία.

 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Δείτε εικόνες από την εξόδιο ακολουθία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Νίκος Τσάκος,  Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Μιχάλης Χανδρής, Σήλια Κριθαριώτη, Μάκης Βορίδης, ήταν ανάμεσα στους Έλληνες που έδωσαν το «παρών» στην κηδεία.

 
 
 
 

Μετά το λαϊκό προσκύνημα, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενη από τους γιους του.

Οι τρείς γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος έφτασαν στην Μητρόπολη Αθηνών λίγο πριν τις 11.

 
 
 
 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην εξόδιο ακολουθία.

 

Η άφιξη της αδελφής του Κωνσταντίνου, Σοφίας της Ισπανίας και του Χουάν Κάρλος στη Μητρόπολη.