Quantcast

Κορωνοϊός: Από τη διασωλήνωση στην αποσωλήνωση με τη θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων

Εξαιρετικές ήταν οι ανταποκρίσεις που έβλεπαν στις περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό μόλις έπαιρναν τα Τ- Λεμφοκύτταρα σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο GRTimes.gr η επικεφαλής της έρευνας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, δρ Ευαγγελία Γιαννάκη.

Τεράστια είναι η αισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας Τ- λεμφοκυττάρων σε ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 90 ασθενείς που νοσούσαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και στο Ανοσολογικό Τμήμα του «Ιπποκράτειου». «Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων Τ- λεμφοκυττάρων σε ασθενείς που νοσούσαν με βαριά νοσήματα από Covid-19 έδειξε μείωση της θνητότητας κατά 52%, αλλά και ταχύτερη ανάρρωση. Η συγκεκριμένη θεραπεία ξεκίνησε με βάση των παραγωγή λεμφοκυττάρων από άλλους ιούς, οπότε συλλάβαμε ουσιαστικά την ιδέα για να δημιουργήσουμε λεμφοκύτταρα για τον κορωνοϊό» αναφέρει στο GRTimes.gr η δρ Ευαγγελία Γιαννάκη, αιματολόγος, διευθύντρια στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Η διαδικασία τοποθέτησης των Τ- λεμφοκυττάρων

«Παίρνουμε τα μνημονικά κύτταρα(λεμφοκύτταρα) από δότες που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό και ουσιαστικά τα πολλαπλασιάζουμε στο εργαστήριο, δίνοντας το «ερέθισμα» του κορωνοϊού μέσω πεπτιδίων. Όταν χορηγήσουμε στον ασθενή τα Τ-λεμφοκύτταρα υπάρχει ένας αυξημένος πληθυσμός ήδη και στη συνέχεια αναγνωρίζουν τον covid και πολλαπλασιάζονται μέσα στο σώμα του, μέχρι να τον εξαλείψουν» συμπληρώνει η δρ Ευαγγελία Γιαννάκη.

Να σημειωθεί, ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρής νόσησης, με κριτήρια δυσμενούς πρόγνωσης (χαμηλό οξυγόνο, λεμφοπενία). Στην έρευνα έλαβαν μέρος 90 ασθενείς, από τους οποίους οι 60 έλαβαν τα Τ- λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό και οι υπόλοιποι 30 την καθιερωμένη αγωγή.

Γιατί δεν μπορεί να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό

«Δεν μπορούν να χορηγηθούν αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό, διότι είναι εκτός μελέτης. Δεν μπορούμε από μόνοι μας να τα τοποθετήσουμε. Αυτό θα γίνει μέσω του ΕΟΦ και κάποιων άλλων φορέων, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα «προϊόντα» και ελπίζουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Είμαστε σε συζητήσεις και στο επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος» συμπληρώνει στο GRTimes.gr η κ. Γιαννάκη.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ασθενών

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των ασθενών, σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, αισθάνθηκαν μία «ιδιαίτερη» ευτυχία, βλέποντας εμφανή σημάδια βελτίωσης, διότι όλοι ήταν κακής πρόγνωσης και με αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο. «Τα Τ-λεμφοκύτταρα θέλουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να δράσουν στο οργανισμό και να ξεκινήσουν τον πολλαπλασιασμό τους. Δεν είναι κάτι που φαίνεται από την πρώτη ώρα της χορήγησης. Μετά από 7 έως 10 μέρες θα φανεί η μέγιστη δράση τους».

Η ασφάλεια, , η «τράπεζα» οι περισσότερες πιθανότητες αποσωλήνωσης και οι πιθανότητας αποτυχίας

«Από πλευράς ασφάλειας τον προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές. Δεν είδαμε κάποιον οργανισμό να αντιδρά άσχημα στην χορήγηση τους. Επίσης, υπάρχει μία τράπεζα αυτή την στιγμή που μπορεί να καλύψει περίπου 300 δόσεις σε αντίστοιχους ασθενείς. Θα μπορούσε να ξεκινήσει μία νέα παραγωγή και να διευρυνθεί» προσθέτει η διευθύντρια στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και συνεχίζει με τα εξής: «Ένας ασθενής που είναι βαρέως πασχών κατά την χορήγηση μπορεί ακόμη να διασωληνωθεί. Ωστόσο, τα Τ- λεμφοκύτταρα δρουν και μπορούν ν’ αλλάξουν τις πιθανότητες. Ουσιαστικά, τις αυξάνουν για να αποσωληνωθεί».

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και περιπτώσεις που φαίνεται πως δεν ωφελούν όλους τους νοσούντες από κορωνοϊό. «Υπάρχουν ασθενείς με διαφορετική βαρύτητα νόσησης. Εάν ο ιός έχει μπει σ’ ένα στάδιο να δημιουργήσει φλεγμονώδη αντίδραση ή ο ασθενής είναι ήδη διασωληνωμένος, οι πιθανότητες να «πιάσουν» μειώνονται.

Τέλος, σύμφωνα με την δρ Ευαγγελία Γιαννάκη η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ανακοινώσει αποτελέσματα έρευνας που αφορούν τα Τ-λεμφοκύτταρα για τον κορωνοϊό. «Υπάρχουν σε εξέλιξη περίπου πέντε μελέτες σε Αμερική και Ευρώπη, οι οποίες είναι σε φάση να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ