Κορωνοϊός: Διχασμένοι επιστήμονες και πολιτικοί για την Θεία Κοινωνία - Το θέμα στην Ιερά Σύνοδο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται από την Θεία Κοινωνία με την εκκλησία να λέει ότι δεν κινδυνεύουμε, ενώ διχασμένοι είναι επιστήμονες αλλά και πολιτικοί.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην Σύνοδο της Ιεραρχίας την επόμενη εβδομάδα.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Δεν κινδυνεύουμε

«Δεν κινδυνεύουμε από τη Θεία Κοινωνία» τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, απαντώντας στο ερώτημα που έχουν διατυπώσει αρκετοί πολίτες, αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, είπε πως η θέση της Εκκλησίας στο θέμα είναι διαχρονική: «Είναι καθαρά θέμα πίστης και μεταφυσικής αναγωγής. Είναι δυνατόν από τη μετοχή στη Θεία Κοινωνία να προκύψει ψυχοσωματική ασθένεια; Όποιος προσέρχεται στη Θεία Κοινωνία προσέρχεται στον Θεό, που έχει τη δύναμη να θεραπεύει. Δεν χρειάζεται να κοινωνήσει κάποιος, αν δεν έχει αυτή την πίστη, ότι πρόκειται για το αίμα και το σώμα του Χριστού. Αυτό δεν μπορεί να είναι αιτία ασθένειας και να μεταδίδει κάποιο μικρόβιο!».

Έκανε, μάλιστα, αναδρομή στο παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπροσώπους της Εκκλησίας που διακονούσαν στη Σπιναλόγκα και όπως είπε «δεν είχε προσβληθεί κανείς».

Λοιμωξιολόγος Ελ. Γιαμαρέλλου στον Realfm: «Εγώ θα κοινωνήσω»

«Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου. «Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο, τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.

Στην ερώτηση αν θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, η κ. Γιαμαρέλλου απάντησε ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Τσίπρας: Να πάρει μέτρα η εκκλησία όπως και σε άλλες χώρες

«Πρέπει να γίνει και μια σύσταση στον ΕΟΔΥ, ώστε να σταματήσει άμεσα αυτήν την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εν τέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες καθολικές και ορθόδοξες σε σχέση με τη Θεία Κοινωνία», είχε πεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχελογιαννάκης: Όσοι νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν χωρίς ενδοιασμό

Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το αν ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος είναι γιατρός.

Αναλυτικά η δήλωσή του: "Η Θεία Κοινωνία είναι το αποκορύφωμα της Πίστης. Όσοι νιώθουν την ανάγκη για να κοινωνήσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο και ενδοιασμό".

Έξαλλος ο Πολάκης: «Χριστιανοταλιμπανισμός»

Ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ απαίτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με αφορμή τους ισχυρισμούς περί μη μετάδοσης του ιού με τη μετάληψη. «Είδα τον παλιό μου συμμαθητή τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή οικονομικών Υγείας, που μάσαγε τα λόγια του αν μεταδίδεται από μετάληψη. Έλεος! Φοβάται μην του πουν κουβέντα οι παπάδες» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

«Βγείτε και πείτε καθαρά, ειδικά τώρα που αυξάνονται τα κρούσματα μετά τον κακό και λάθος χειρισμό στην Πάτρα. Δεν μπορεί να σταματάμε συγκεντρώσεις όπως το καρναβάλι και από την άλλη στις εκκλησίες να αφήνουμε να πίνουν από το ίδιο από κουτάλι… Αυτό είναι χριστιανοταλιμπανισμός. Βάλτε τον ΕΟΔΥ να βγάλει ανακοίνωση. Σοβαρευτείτε, δεν είναι θέμα μην μουτρώσουν οι ιερωμένοι, άλλες εκκλησίες το έκαναν αυτό» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Τις αντιδράσεις και τον προβληματισμό επιστημόνων, πολιτικών και εκκλησίας, καταγράφει το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: