Quantcast

Κορωνοϊός: Με PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα

Και με rapid test θα μπορούν να εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην χώρα μας εκτός από PCR, με την προϋπόθεση να είναι 24 ωρών. Η νέα διευκρίνιση για τους ταξιδιώτες δόθηκε από τη Μίνα Γκάγκα πριν από λίγο από το Υπουργείο Υγείας.

Με μοριακό έλεγχο (PCR test) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για τον κορωνοϊό, θα επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Όπως είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, όλοι οι ταξιδιώτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι πρέπει να επιδεικνύουν είτε αρνητικό PCR τουχάλιστον 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών.

Πρόκειται για έκτακτο μέτρο και θα ισχύει την περίοδο των γιορτών, ενώ, όπως τόνισε, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης, ότι σήμερα πάνω από το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Η πιθανότητα να φτάσεις στη ΜΕΘ εμβολιασμένος, είναι 20 φορές μικρότερη απ' ό,τι όταν είσαι ανεμβολίαστος. Επίσης, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στη ΜΕΘ αν έχεις μεγαλύτερη ηλικία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι για τους άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι».  

Το μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε, είπε η κ. Γκάγκα, είναι το ακόλουθο: «Είναι ο εμβολιασμός η απάντηση». Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, αλλά παρ' όλα αυτά, οι συνάδελφοι και το σύστημα τα βγάζουν πέρα, σημείωσε.

Β.Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων

Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Σημεώσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όσον αφορά στην Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα».

«Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε. Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε. Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον

Μικρή κάμψη, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, όπως είπε απόψε στην ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να βοηθούν στον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε από την πλευρά της ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Η ίδια χαρακτήρισε αργό τον ρυθμό αποκλιμάκωσης και είπε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Λακωνία, το Λασίθι και η Λευκάδα, όπου συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων. Όπως τόνισε, μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα. Μιλώντας για τις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται».

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, σίγουρα μεταδίδεται πολύ εύκολα και σίγουρα ευκολότερα από την Βήτα και Δέλτα. Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι. Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων πλέον στη μεγάλη Βρετανία αφορούν την παραλλαγή Όμικρον.

Η ίδια είπε ότι μέχρι χθες είχαμε 10 κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα μας και προσέθεσε ότι σήμερα εντοπίστηκαν άλλα τρία. Όμως «είναι πολύ περισσότερα, σίγουρα, απλώς δεν τα γνωρίζουμε» συμπλήρωσε. Η Όμικρον φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι έχουν νοσήσει, δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι. Η ίδια εξήγησε ότι η προηγούμενη νόσηση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προσφέρει ιδιαίτερη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για την Όμικρον είναι πρόωρα «Να μην αργούν όλοι όσοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η Όμικρον μένει να απαντηθεί όπως και το ερώτημα σε ποιο ποσοστό, μας προστατεύει ο εμβολιασμός από την Όμικρον.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες. Μιλώντας για τους εφήβους είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ' όσο περιμέναμε». Τέλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και είναι ασφαλές για τα παιδιά.