Κορωνοϊός: Σχέδιο για οριζόντιο εμβολιασμό σε κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 10.000

Ο οριζόντιος εμβολιασμός όλων των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω των 10.000 βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μετατραπούν τα εν λόγω νησιά σε covid-free προορισμούς και καθοριστικό ρόλο για τον σχεδιασμό αναμένεται να διαδραματίσει και ο αριθμός εμβολιασμών που έχει προγραμματιστεί στην χώρα μας για τον Μάιο και τον Ιούνιο με παραδόσεις εμβολίων από την Pfizer και την Johnson & Johnson. 

Σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε σχετικά ότι "ήδη εμβολιάστηκαν όσοι κάτοικοι το επιθυμούσαν σε νησιά με πληθυσμό έως 5.000, ανεξαρτήτως ηλικίας και προτεραιοποίησης και προχωρούν και οι εμβολιασμοί σε νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους για όσους το επιθυμούν".

Πριν από μερικές ημέρες η ιταλική εφημερίδα "La Reppublica" είχε αναφερθεί στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των κατοίκων μικρών νησιών. Έγραφε ότι "η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού των νησιών με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αφορά σε 69 νησιά και που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Τα νησιά που είναι ήδη covid- free

Από τον Μάρτιο έχουν γίνει covid- free προορισμοί ήδη 18 νησιά, αφού οι κάτοικοί τους έχουν εμβολιασθεί είτε με την πρώτη δόση ή και με τις δύο. Τα νησιά που είχε πραγματοποιηθεί η 1η δόση έως τις 6 Μαρτίου ήταν: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα. Τα νησιά που είχε πραγματοποιηθεί και η 2η δόση έως τις 6 Μαρτίου ήταν: Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Κάστος.