Quantcast

Πιστοποιητικά νόσησης: Τι ισχύει για όσους επαναμολύνθηκαν – Οι εξαιρέσεις

Oι διευκρινίσεις σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης και τι ισχύει με όσους μολύνθηκαν από κορωνοϊό για δεύτερη φορά.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε τι θα ισχύσει για το πιστοποιητικό νόσησης.

Όπως έκανε γνωστό η κα. Παπαευαγγέλου δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση δεύτερης νόσησης από τον κορωνοϊό, ωστόσο θα υπάρχει και μία εξαίρεση. Αυτή θα είναι το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει εκ νέου, λίγο πριν την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα. Αυτή των  εμβολιασμένων πολιτών η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.

Μάλιστα δήλωσε πως «κατανοούμε το πρόβλημα που υπάρχει για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό και την στιγμή που έληγε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, νόσησαν για δεύτερη φορά».

Συμπλήρωσε δε πως προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ο πλήρης εμβολιασμός τους και να μην έχουν κάνει τρίτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, η ίδια εξήγησε πως «όποιος έχει κάνει και την τρίτη δόση, δεν έχει ανάγκη πιστοποιητικού νόσησης γιατί το πιστοποιητικό του εμβολιασμού ισχύει συνεχώς».

Τέλος, δήλωσε πως από τον Σεπτέμβριο είχε αποφασίσει η επιτροπή Εμβολιασμού, να μην χορηγείται πιστοποιητικό για δεύτερη μόλυνση.

«Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»

H πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως δεν είναι ώρα να αρθούν όλα τα μέτρα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

H ίδια αναφέρθηκε στα αντιιικά φάρμακα, τονίζοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.

Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα τα εμβόλια της Novavax, «ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα μας». Την ίδια ώρα, τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα έρθουν τα εμβόλια της Sanofi.

Δείτε την ενημέρωση: