Quantcast

Κρήτη: 37 εκατ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη για τρείς Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ( ΟΧΕ) στο νησί

Εγκρίθηκαν 37 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τρείς Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ( ΟΧΕ) στο νησί, με χρηματοδότηση από "ΕΠ Κρήτη 2014-2020" που αφορούν στη Περιφερειακή Ενότητα  Λασιθίου, για τους Δήμους Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου, στη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για τους Δήμους Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου καθώς  και σε περιοχές φυσικού κάλους UNESCO.

Τις αποφάσεις για τις χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, που θα υλοποιηθούν στο νησί το επόμενο διάστημα και που θα συνδράμουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρέλαβαν οι συντονιστές των ΟΧΕ, .

Πρόκειται για τρία σημαντικά έργα για όλη την Κρήτη που αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, για Ρεθύμνο, Λασιθί αλλά και για τις περιοχές Ουνέσκο που είναι το φαράγγι της Σαμαριάς,  ο Ψηλορείτης,  τα Λευκά Όρη και στη Σητεία.

Σύμφωνα με το περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη «όλα αυτά τα έργα, μαζί με τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι για τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο και Χανιά, τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης,  θα δώσουν μία μεγάλη δυναμική στο νησί, ειδικά στην ενδοχώρα, πάνω στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που μαζί με τα προγράμματα τα leader τα οποία έχουν προκηρύξει οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, αν υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός από πλευράς των φορέων θα δώσουν μία άλλη δυναμική στο νησί μας».

«Έχουμε δουλέψει πάνω από δύο χρόνια, υποστηρίξαμε όλους τους φορείς για να προετοιμαστούν οι μελέτες.  Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε μία νέα γενιά έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Επίσης σημαντικό είναι ότι από τα 37 εκ. ευρώ οι εκπτώσεις που θα γίνουν δεν θα πάνε σε άλλα έργα αλλά θα διατεθούν εκ νέου στις ίδιες περιοχές με αυξημένο προϋπολογισμό», επισήμανε ο κ Αρναουτάκης.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), αποτελούν σύμφωνα με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους δημάρχους αλλά και τους εμπλεκόμενους με την περιφερειακή ανάπτυξη, «εργαλείο» ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης με εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες είτε παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα τα οποία θα  πρέπει να αντιμετωπιστούν, είτε διακρίνονται από  αναπτυξιακές δυνατότητες  οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Το  Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε αφού αξιολογηθήκαν θετικά, οι προτάσεις των δήμων και συγκεκριμένα:

α) ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου, Π/Υ: 13.850.000 Euro όποιυ εφαρμόζεται  εντός των ορίων των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου και αφορά το όραμα για βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με όρους ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

β) ΟΧΕ στην ΠΕ Ρεθύμνου. Π/Υ: 12.800.000 Euro η νοποία εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου με στόχο η περιοχή παρέμβασης να αποτελέσει ένα διεθνή σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό προορισμό με έμφαση στην καινοτομία, στη συνέργεια, στην επιχειρηματικότητα και στην έξυπνη εξειδίκευση, που θα μπορέσει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες και ενισχύοντας την χωρική συνοχή» και τέλος

γ) ΟΧΕ περιοχών φυσικού κάλους UNESCO, Π/Υ: 10.400.000 Euro που εφαρμόζεται στις οριοθετημένες περιοχές UNESCO της Κρήτης εντός των ορίων 14 δήμων: Σητείας, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Ρεθύμνου, Αμαρία, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων) και αφορούν  το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και η περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας  εγγεγραμμένες  στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO , ο Εθνικός  Δρυμός της Σαμαριάς και ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εγγεγραμμένα στον κατάλογο 'Ανθρωπος και Βιόσφαιρα της  UNESCO.

Το όραμα των τριών περιοχών όπως επισημάνθηκε και ο στρατηγικός στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι η  αξιοποίηση του «brand name» UNESCO που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης, με στόχο τη δημιουργία  μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και  επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει  την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.